V Izoli so se ponekod razpasli ščurki

V nekaterih izolskih gospodinjstvih imajo težave s ščurki. Občani se sprašujejo, ali so letos pozabili na dezinksekcijo kanalizacije, v izolski Komunali pa zagotavljajo, da jo bodo ponovili konec tega meseca ali v začetku oktobra, odvisno tudi od lepega vremena.

 Po opisu sodeč imajo v Izoli opraviti z ameriškimi ščurki, ki izvirajo iz Afrike in za razliko od drugih ščurkov ne letijo
Po opisu sodeč imajo v Izoli opraviti z ameriškimi ščurki, ki izvirajo iz Afrike in za razliko od drugih ščurkov ne letijo 

IZOLA > Dezinsekcijo opravlja koprska enota Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Maribor. To počnejo dvakrat na leto, po pogodbi s Komunalo, ki upravlja s komunalnim omrežjem. Nazadnje so jo opravili v prvi polovici junija.

Zakaj so se torej ščurki od tedaj tako razpasli? “Njihovo število se poleti v Istri običajno potroji, ker se poveča število prebivalcev, ki dodatno obremenijo kanalizacijo in pridelajo več odpadkov. Letošnje poletje je bilo tudi več padavin kot ponavadi,” pojasnjuje razloge Janez Pišot iz koprske enote nacionalnega laboratorija, ki opravlja dezinsekcije zoper ščurke in insekte na območju Istre, Sežane, Ilirske Bistrice in Postojne.

Pišot opozarja, da se ščurkov ni mogoče znebiti. Pomembno pa je, da jih zmanjšamo na sprejemljivo raven, ker so resna nadloga: lezejo po hrani, onesnažujejo tudi s svojimi iztrebki in lahko prenašajo različne bolezni. Kjer se čezmerno razpasejo, Pišot svetuje, da se lastniki hiš in upravitelji blokov obrnejo na njihov laboratorij.

Ščurki se prenašajo z živilsko-prehrambenimi proizvodi, predvsem s kartonskimi embalažami in paletami v kombinaciji s PVC. V stanovanjih so njihova skrivališča votli deli okrog vodovodne in druge napeljave, cevi za vodila in napeljavo, vdolbine v zunanjih stenah in pod fasado, prazni prostori za zidnimi letvami in oblogami ali izolacijo.

MC


Najbolj brano