Mahle kmalu 80-odstotni lastnik Letrike

Nemška skupina Mahle je pridobila vsa soglasja pristojnih organov za prevzem Letrike, prevzem večinskega deleža pa naj bi bil končan prihodnji teden. Mahle, ki je junija pridobil slabih 54 odstotkov delnic družbe, kasneje pa na Ljubljanski borzi še 27 odstotkov, bo tako obvladoval približno 80 odstotkov Letrike, so sporočili iz nemške skupine.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Prevzem večinskega deleža bo, kot ocenjujejo v nemški skupini, predvidoma končan prihodnji teden. V prihodnje bo Letrika integrirana v del skupine, ki se ukvarja z električnimi motorji in njihovo opremo.

Letrika je pomemben slovenski izvoznik, izvozi pa kar 97 odstotkov vsega, kar proizvede. Konec marca je bilo v skupini zaposlenih 2490 ljudi, v matični Letriki pa 1536. Mahle je prisoten na vseh svetovnih trgih, zaposluje približno 65.000 ljudi na 140 proizvodnih lokacijah in za letos načrtuje 10 milijard evrov prodaje.

Nemška skupina Mahle je prek hčerinske družbe Mahle Holding Austria junija letos najprej kupila slabih 54 odstotkov Letrike, za delnico pa odštela 67,10 evra, zatem pa lastniški delež povečala na dobrih 74 odstotkov celotnega kapitala, ko je kupila vse delnice šempetrske družbe, ki jih je imel v lasti Kolektor.

Konec avgusta pa je avstrijska družba Mahle Holding Austria pridobila še 102.704 delnic Letrike oz. nekaj manj kot sedem odstotkov delnic, skupno pa je tako nemška skupina pridobila približno 80 odstotkov delnic šempetrske družbe.

Skladno z določili zakona o prevzemih bo morala zato objaviti prevzemno ponudbo, ko bo morala cena prav tako znašati 67,10 evra.

Predstavnik Mahleja je sicer že konec avgusta na skupščini Letrike povedal, da je Javna agencija za varstvo konkurence že podala ustrezno soglasje k prevzemu in da bo v kratkem sledila prevzemna ponudba ostalim delničarjem.

Uspešen zaključek, kot so sporočili iz nemške skupine, daje zeleno luč za projekt povezovanja in integracije, v okviru katerega bodo znotraj skupine povezali oddelke razvoja, prodaje, nadzora in financ.

Skupina Letrika je lani ob skoraj 243 milijonih evrov prihodkov od prodaje pridelala 10,2 milijona evrov čistega dobička in ga tako glede na 2012 povečala za 6,5-krat. Matična družba je medtem ustvarila 8,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 3,7-krat več kot v 2012.

STA


Najbolj brano