Besede, ogrnjene v glasbo in ples

Dva literarna popoldneva - eden v Sežani, drugi v Pliskovici ter pesniško branje, posvečeno 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela v Tomaju, bodo vileniško dogajanje na Kras pripeljali že danes, 29. mednarodni literarni festival Vilenica pa bodo slovesno odprli jutri zvečer v Kosovelovem domu. Sicer pa sredi Sežane na prihajajoči vileniški vrvež že dober teden dni opozarja domiselna “skulptura”, ki obiskovalce usmerja na letošnje glavne kraške postojanke mednarodne književne karavane.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

Letošnje vileniško dogajanje na Krasu bo (tudi) v znamenju 110. obletnice rojstva Srečka Kosovela. Na današnjem pesniškem branju v Kulturnem domu v Tomaju se mu bodo drevi ob 19. uri poklonili Josip Osti, Ludwig Hartinger, Stanislava Repar, Mile Pešorda, Ines Cergol in Magdalena Svetina Terčon, Kosovelov pečat pa nosila tudi otvoritvena slovesnost.

Otvoritveno slovesnost v režiji Milojke Širca bodo oblikovali igralec Rafael Vončina, plesalci in plesalke Kulturnega društva Jože Pahor in plesne skupine Mehki čevlji ter glasbeniki Anja Tavčar, Ana Marinković, Martin Jogan in Martin Ukmar. Mladi kraški ustvarjalci bodo sodelovali tudi na podelitvi nagrade Vilenica. Plesala bo Mojca Sovdat, skladbe Mihályja Viga sta priredila Aleksander Miklavec in Anja Tavčar, ki jih bosta skupaj z Martinom Ukmarjem in Blažem Kocino tudi odigrala.

Ob začetku - Kosovel

Režiserka Milojka Širca je izbrala Kosovelove pesmi v prozi, kot pravi pa bosta besedila spremljala glasba in ples. Poklon Kosovelu načrtujejo, če bo le vreme dopuščalo, ob pesnikovem kipu, ki stoji pred kulturnim domom. Osrednji del otvoritvene svečanosti - ta bo v Kosovelovem domu - bo v znamenju književne ustvarjalnosti tržaškega pisatelja in režiserja Marka Sosiča, ki je letošnji avtor v središču. Odlomke iz njegovih del bo interpretiral Rafael Vončina, po besedah režiserke, pa bosta obe prireditvi - otvoritvena in sklepna, v jami Vilenica - v znamenju glasbe in plesa.

Filmska glasba v Vilenici

“Glede na to, da sem koreografinja, plesna pedagoginja, literaturo 'preoblačim' v glasbo in ples,” pojasnjuje režiserka, ki je obiskovalce prijetno presenetila in navdušila že z režijo lanskoletne sklepne slovesnosti vileniškega festivala. In tudi letos bodo v programu, ki ga je zasnovala, sodelovali mladi glasbeniki, plesalke in igralci s Krasa. “Težko opišem, kako zelo predani in zagnani so. Nič jim ni težko in lahko rečem le, da je v tako ustvarjalnem vzdušju res lepo delati,” je še povedala Milojka Širca, ki je navdih za sobotno podelitev nagrade v jami Vilenica našla v ustvarjanju letošnjega nagrajenca, madžarskega pisatelja Lászlá Krasnahorkaija. Ta že od prve polovice 90. let kot scenarist sodeluje z režiserjem Bélo Tarrom in skladateljem Mihályjem Vigom.Med njihovimi skupnimi deli so med drugim filmi Satanski tango (1994), Werckmeistrove harmonije (1997-2000) in Torinski konj (2011).

“Pobrskala sem po teh filmskih zgodbah in se odločila, da se bo letos na podelitvi nagrade izvajala glasba iz filmov, pri katerih so sodelovali vsi trije eminentni ustvarjalci, seveda pa bomo zvok podkrepili tudi z gibom oziroma plesom,” napoveduje režiserka in med smehom doda, da besedo prepušča mojstrom književnosti, sama pa se naslanja na gibalno izrazje.

Popoldneva in predvečeri na Primorskem

Kulturno društvo Vilenica, ki mednarodni književni festival pripravlja v partnerstvu z Društvom slovenskih pisateljev, je letošnje festivalske dogodke na Krasu razširilo in jih obogatilo. Ena od novosti sta tudi Literarna popoldneva - na sežanskem, ki se bo začel ob 17. uri v Kosovelovi knjižnici in ga bo vodila Magdalena Svetina Terčon, se bosta predstavila dva izjemno različna pesniška glasova: Ludwig Hartinger, “tihotapec besed” med nemškimi in slovenskimi bralci, ki je slovenščino vzljubil s poezijo Srečka Kosovela, in Fiston Mwanz Mujila, mladi pesnik, pisatelj in dramatik, ki se je rodil v Gani, trenutno pa zaključuje študij na Karlovi in Francevi univerzi v Gradcu. Literarno srečanje bodo danes popoldne pripravili tudi v Pliskovici: v Mladinskem hotelu se bo Barbara Čepirlo pogovarjala z Josipom Ostijem, sarajevsko-tomajskim pesnikom, prozaistom, esejistom, literarnim kritikom in prevajalcem, ki je med drugim poskrbel tudi za vrsto prevodov Kosovelovih pesniških in proznih del, in Stanislavo Repar, slovaško in slovensko pesnico, pisateljico, prevajalko in znanstvenico. Krona drevišnjega dogajanja na Krasu bo pesniški poklon Srečku Kosovelu, živahno in razgibano pa bo tudi v drugih krajih po Sloveniji in v zamejstvu. V Trstu bodo tako gostili letošnjega lavreata, Lászlá Krasnahorkaija, z njim se bo pogovarjala Patrizia Vascotto, na predvečeru v Kopru, ki sta ga v sodelovanju pripravila koprska skupnost Italijanov in knjigarna Libris, pa bodo svoja dela prebirali Erica Johnson Debeljak, Franco Juri, Ivan Antić in Lajos Bence. Literarni glasovi in svetovi vileniških gostov bodo drevi odzvanjali še v Ljubljani, Mariboru, Celju in Trbovljah.

MI


Najbolj brano