Med prenovo bodo ohranili stare lipe in murve

Občina Divača bo po vsej verjetnosti že novembra začela z obnovo trga v vasici Škocjan, ki je spomeniško zaščitena. Domačini imajo na načrt prenove nekaj pripomb, divaški župan obljublja, da jim bo občina prisluhnila.

Novembra naj bi začeli obnavljati trg v Škocjanu, vendar se domačini ne strinjajo z načrtom, saj bi morala na račun tlakovanja pasti najlepša stara drevesa Foto: Lea Kalc Furlanič
Novembra naj bi začeli obnavljati trg v Škocjanu, vendar se domačini ne strinjajo z načrtom, saj bi morala na račun tlakovanja pasti najlepša stara drevesa Foto: Lea Kalc Furlanič

ŠKOCJAN > “Ne strinjamo se, da bi pri obnovi trga morali odstraniti dve stari drevesi, dve murvi, ki že desetletja krasijo trg, kakor predvideva načrt,” poudarja Božidar Krivokapič, predstavnik krajanov v svetu zavoda Parka Škocjanske jame, kjer se vasica Škocjan nahaja.

Proti uničenju starih dreves

“Zgroženi smo tudi nad načrtovano lokacijo in načinom odvodnjavanja meteornih voda s trga. Po načrtu, ki smo si ga ogledali te dni, je videti, da bi bilo treba v ta namen prekopati levi del zemljišča ob cerkvi sv. Kancijana za postavitev cevi, voda pa bi se brez ponikalnice izlivala skozi cerkveno obzidje na prosto po pobočju. S kopanjem bi zagotovo poškodovali korenine tamkajšnjih dreves, vsaj štirih ali petih lip, med njimi eno od dveh starih lip pri vhodu,” še dodaja predstavnik domačinov.

Pritrjuje mu tudi predsednik Turističnega društva Škocjan David Gombač, ki ob tem dodaja, da krajani niso najbolj zadovoljni niti z načrtovanim tlakom: “Trg naj bi prekrili z desetcentimetrskimi ploščami kamna repen, kar se nam ne zdi najbolj primerno, saj trg ni toliko prometen.”

Investitor v obnovo trga je Občina Divača. Župan Drago Božač pojasnjuje, da so se v občinskem svetu za obnovo odločili na pobudo domačinov, ki so na trgu izpostavili obnovo stare šole, v kateri ima svoj prostor lokalno Turistično društvo Škocjan. “Ker je streha stare šole v zelo slabem stanju in ji grozi, da se bo podrla, smo na občino dali pobudo za obnovo. Le tako bomo v njej lahko še naprej izvajali naše društvene aktivnosti,” o pobudi za obnovo še pojasni Gombač.

Občina bo prisluhnila domačinom

Župan pa izpostavi, da občina ni imela dovolj denarja za obnovo šole, zato so se prijavili na razpis, v okviru katerega bi lahko obnovili tudi trg. “Prek razpisa smo uspeli zagotoviti približno 200.000 evrov nepovratnega denarja, uprava Parka Škocjanske jame bo obnovo sofinancirala s približno 30.000 evri. Če bo premalo, kar kaže predračun, bo razliko zagotovila občina. Konec obnove je glede na pogoje razpisa predviden spomladi prihodnjega leta,” še navaja prvi mož divaške občine.

Ob tem sklene, da se bodo vsi akterji sestali v ponedeljek ter skupaj preučili načrt in skušali najti skupna stališča. “Prepričan sem, da se bomo uspeli dogovoriti; da prevelikih posegov v trg ne bo, da bomo ohranili vsa drevesa in zgradili primerno odvodnjavanje. Na občini bomo tudi kmalu objavili razpis za izvajalca in skušali pri tej investiciji prihraniti,” napoveduje Božac.

Vas Škocjan je v registru kulturne dediščine razglašena za naselbinski spomenik, podružnična cerkev Sv. Kancijana pa za umetnostnozgodovinski spomenik. Oboje je visoka stopnja spomeniške zaščite.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano