Iz švicarskih bank zaradi boja proti davčnim utajam odteka denar

Iz švicarskih bank je od leta 2008 odteklo veliko denarja - odliv je znašal skoraj 350 milijard frankov (290 milijard evrov), je razkrilo poročilo revizijske hiše Pricewaterhousecoopers (PWC). Večji del odliva pripisujejo boju proti davčnim utajam, v okviru katerega so morale stranke in banke plačati kazni.

Iz švicarskih bank je od leta 2008 odteklo skoraj 350 milijard frankov (290 milijard evrov) Foto: Susana Vera
Iz švicarskih bank je od leta 2008 odteklo skoraj 350 milijard frankov (290 milijard evrov) Foto: Susana Vera

ZÜRICH > Tuje stranke so z računov na švicarskih bankah, kjer naj bi nalagali premoženje neznanega izvora, za katerega niso plačale davkov, dvignile okoli 100 milijard frankov (82,9 milijarde evrov), da bi plačale kazni v tujini, 250 milijard frankov (207,3 milijarde evrov) pa so prenesle v druge države, je ta teden poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja oddelka za finančne storitve PWC v Švici Martin Schiling je kljub precejšnjemu odlivu denarja optimističen glede prihodnosti švicarskega bančnega sektorja. “Zasebne banke v Švici se bodo morale v prihodnjih letih lotiti temeljitih sprememb, bodo pa iz tega procesa izšle močnejše, globalni ugled Švice kot finančnega središča pa se bo obnovil,” je napovedal.

STA


Najbolj brano