Začelo se bo z Morsko nevihto za violino

Z Morsko nevihto- koncertom na Tartinijevi violini - se jutri v cerkvi sv. Jurija v Piranu začenja mednarodni glasbeni festival Tartini. Nastopil bo salzburški Ansambel 1756 pod vodstvom Konstantina Hillerja ter z grškim solistom, violinistom Dimitrisom Karakantasom.

Amadeus Consort iz Salzburga je specializiran za izvedbo Mozartovih del in  del njegovih sodobnikov
Amadeus Consort iz Salzburga je specializiran za izvedbo Mozartovih del in del njegovih sodobnikov  

PIRAN, KOPER > Mednarodni glasbeni festival Tartini, katerega poslanstvo ostaja pozornost do bogate dediščine Giuseppeja Tartinija in drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev, bo v Piranu in Kopru spet gostil številne mednarodne glasbenike in glasbene zasedbe. Rdeča nit festivala je izvajanje del Tartinija in njegovih in tudi naših sodobnikov, ki so navdih iskali v njegovi glasbeni zapuščini. Festival tvorijo glasbeni koncerti, projekt Tartini junior pa predstavlja mlade, nadarjene glasbenike, zmagovalce tekmovanj, ki so jih pripravili skupaj s koprsko glasbeno šolo. Mladim bodo oder prepustili 30. avgusta in 3. septembra.

Novost letošnjega festivala, kot nam je včeraj povedal Milan Vrsajkov, programski vodja festivala, so izobraževalne delavnice na temo kulturnega menedžmenta. “To znanje vsi potrebujemo, zlasti na Obali manjkajo tovrstne delavnice, ki bi povezale kulturo s turizmom,” meni Versajkov, sicer priznani in uveljavljeni violončelist. “Letos se je število koncertov povečalo, imamo ponovno devet koncertov, ministrstvo za kulturo nas je kot edini festival na Obali vključilo v programski sklop financiranja, kar je hkrati veliko priznanje,” pravi Vrsajkov.

Festival bo jutri odprl Ansambel 1756 iz Salzburga, igrali bodo dela, ki so povezana z morjem in so jih ustvarili Tartini, Vivaldi, Rebel, Telemann in Händel. Orkester se ukvarja pretežno z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja na tako imenovanih “zgodovinskih inštrumentih”, zato ima tudi edinstven arhaičen zvok.

Jutri se festival nadaljuje v minoritskem samostanu v Piranu, kjer bodo nastopili Lotz Trio iz Bratislave, sestavljen iz treh hornistov na replikah basetnih rogov iz druge polovice 18. stoletja.

Prihodnji petek bo, prav tako v minoritskem samostanu, koncert z naslovom Od Tartinija do Csardasa, predstavila se bo komorna zasedba Madžarski virtuozi, ki jo sestavljajo mladi glasbeniki z Lisztove glasbene akademije iz Budimpešte. 3. septembra bo na sporedu recital Chopina, nastopil bo pianist Nicolas Bourdoncle (1998), prihaja iz mesta Aix-en-Provence v Franciji. Doslej je imel 20 koncertov z orkestri in igral na mnogih recitalih. Leta 2012 je osvojil tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju pianistov v Hanoju v Vietnamu.

Večer 4. septembra bo v Tartinijevi hiši v Piranu posvečen zvokom flavt, delavnico v njih skrivnosti, namenjeno mladim flavtistom, bo vodil priznani italijanski flavtist Stefano Bet. Uveljavljeni hrvaški baročni violinist Bojan Čičić pa bo 6. septembra pomagal spoznavati tehniko in interpretacijo na baročni violini. Bojan Čičić in Brice Sailly na čembalu se bosta večer prej predstavila tudi v minoritskem samostanu. Festival se bo zaključil z Mozartovimi Serenadami in Tartinijem v izvedbi zasedbe Amadeus Consort ter z AnsamblomIl Terzo Suono. KF


Najbolj brano