Prva briška romanika

“Najdba romanske apside je izredno pomembna, primerljivo bi bilo recimo odkritje rimskega mesta na tem prostoru,” je o pomembnosti najdbe, ki so jo letos poleti odkrili v cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem, včeraj pa prvič predstavili javnosti, dejal arheolog Draško Josipovič.

Romanska apsida v obstoječi cerkvi sv. Lenarta Foto: Klavdija Figelj
Romanska apsida v obstoječi cerkvi sv. Lenarta Foto: Klavdija Figelj

DOLNJE CEROVO > V okviru poznogotskega prezbiterija so bili odkriti arhitekturni ostanki starejše romanske cerkve, ki naj bi bila po besedah Josipoviča prva romanska cerkev v Brdih. Poleg apside so v prostoru med romansko in poznogotsko cerkvijo odkrili še grob oziroma ostanke pokopališča. Ob tem so arheologi v ruševini, ki je pokrivala apsido, našli tudi lončenino, delno ohranjene posode, odlomke fresk, srednjeveške novce, kovinske predmete, ki jih datirajo v čas med 12. in 16. stoletjem.

Srebrniki, majolika, gotski ključ ...

“Presenetila nas je dobro ohranjena, masivna apsida, v kateri smo našli tudi prostor za relikvarij. V sami ruševini smo našli več novcev srebrnikov, tako beneškega kova kot oglejskega patriarha, keramične najdbe, lepo ohranjeno majoliko, odlomke kozarcev, med kovinskimi najdbami sta najlepši gotski ključ iz 14. stoletja in pasna sponka iz 13. stoletja,” je najdbe predstavila arheologinja Teja Gerbec in dodala:“Odkrili smo tudi prvi grob, predvidevamo, da jih je še več. Ko je bil zgrajen poznogotski prezbiterij, so bili grobovi presekani.”

Na to pomembno odkritje so naleteli, ko so začeli z deli za utrjevanje oltarja. Glavni oltar v poznobaročni cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem se je namreč že leta nagibal in v zadnjem času je obstajala nevarnost, da se zaradi velikega nagiba oltar tudi poškoduje. Župnijski urad Cerovo je zato novogoriško Območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) zaprosil za izdajo kulturnovarstvenih pogojev za sanacijo glavnega oltarja. Zavod je zaradi predvidenih posegov v tla ob temeljenju oltarja zahteval izvedbo predhodnih arheoloških raziskav, ki so tako odkrile izjemne najdbe.

Izjemno odkritje

Arheološko raziskavo je izvedlo idrijsko podjetje Avgusta, vodja raziskave Draško Josipovič je ob tem povedal: “Odkritje je izjemno pomembno, saj ga v tem delu slovenskega prostora ni enakega. Gre za prvo izkopano in dokumentirano romansko apsido v Brdih,” je prepričan. Sama najdba je po njegovih besedah podkrepljena z arheološkimi dokazi, saj so našli v bližini apside srebrnik beneškega tipa, ki so ga skovali v času doža Oria Malipiera, med leti 1178 in 1192. To terminus ante quem non, za tem časom cerkev v tedanji obliki ni stala, lahko pa je še starejša romanske ali poznoantična.

“Cerovo je prvič omenjeno leta 1147 kot posestvo ali dvor, ko je goriški grof Engelbert II. prodal posest. Vas Cerovo se prvič omenja leta 1205, tri leta prej pa se prvič omeni tudi prvi izmed številnih plemičev 13. stoletja Raibot de Cerou,” zgodovinski okvir opiše Josipovič. Arheološka najdbe bodo po besedah Josipoviča šle v Goriški muzej, tudi grobna najdba, apsido pa bodo za zdaj ponovno zasuli. O morebitni prezentaciji pod steklom, ki je tudi finančno zahtevna, še ni govora. “Všeč mi je bilo to, da je lokalna skupnost najdbo sprejela za svojo in jo želi predstaviti,” je dogajanje komentirala arheologinja Patricija Bratina z Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano