Od kirurga na kokainu do novega Pravega detektiva

V času poletnega kino mrtvila, ko se zdi, da tjakaj zaidejo samo najbolj obskurne akcionade in otroški filmski hiti, se velja posvetiti najnovejši tuji televizijski ponudbi nadaljevank. Te v počitniškem času vselej vržejo kakšno zanimivo kost za glodanje pred jesensko-zimsko invazijo TV-serij. 8. avgusta je HBO-jev program Cinemax ponudil mrakobnega in zelo krvavega Kirurga s Cliveom Owenom v glavni vlogi, pod režijo pa se je podpisal še en prvoligaški režiser, ki ga je premamila televizija - Steven Soderbergh.

Soderberghov Kirurg se po prvih nekaj nadaljevanjih zdi obetaven, a le za gledalce z močnimi želodci
Soderberghov Kirurg se po prvih nekaj nadaljevanjih zdi obetaven, a le za gledalce z močnimi želodci  

Stevena Soderbergha, ki je pred nekaj leti večkrat izjavil, da ga film ne zanima več in da se bo poslovil od režiserske kariere, je očitno zamikal svet kakovostnih TV-serij za katere se zdi, da v zadnjem času rastejo kot gobe po dežju. Najprej je s HBO-jem posnel biografski TV-film Moje življenje z Liberacejem, v katerem blestita Michael Douglas in Matt Damon, skok v svet serij pa mu je omogočil Cinemax.

Vizionar na kokainu

Soderbergh se je z vizionarskim kirurgom Johnom Thackeryjem (Clive Owen) podal v New York, na začetek 20. stoletja, v obdobje zelo visoke umrljivosti in ko antibiotikov še ni bilo na tržišču. Bolnišnica Knickerbocker se je želela zoperstaviti ogromnemu porastu kužnih bolezni in smrti, ki je kosila kot za stavo. Za zdravstveni preboj pa je bilo potrebnih veliko spodletelih poizkusov in prelite krvi. Že prva epizoda nas v nekaj prvih minutah sooči z zelo detajlno posnetim carskim rezom, litri krvi in smrtjo. Gonilna sila te vizionarske bolnišnice je bil Thackery, ki pa je svojo slo po znanstvenem napredku ohranjal s čezmerno uporabo kokaina. Edine trenutke spozabe si je privoščil v opijskih hišah v objemu prijateljic noči.

Poleg medicinskega diskurza tedanjega časa Kirurg osvetli tudi splošno družbeno-antropološko stanje New Yorka leta 1900. Soderbergh se s kamero nič kaj prizanesljivo sprehaja po najrevnejših predelih New Yorka in osvetljuje bedo njegovih prebivalcev. Po dveh delih sodeč se Soderberghov Kirurg zdi zelo obetavna reč, ampak le za tiste z močnimi želodci.

Ali je iz mojstrovine Fargo moč še kaj iztisniti?

Še pred poletjem je ameriški TV program FX lansiral televizijsko serijo Fargo, ki si je prislužila obilico pohval pri filmskih kritikih. Vsi oboževalci bratov Coen so ob najavi, da se obeta serija po znamenitem filmu najslavnejšega ameriškega režiserskega dvojca Fargo iz leta 1996, najverjetneje nejeverno zastrigli z ušesi. Ali je iz mojstrovine možno iztisniti še kaj več in to razširiti na deset delov? Izkazalo se je, da je.

Avtor serije Noah Hawley je uspel odlično ujeti čudaški, mrakobni humor bratov Coen, ki sta projekt sicer “požegnala” v vlogi izvršnih producentov. Hawleyjev Fargo ima drugačno zgodbo, ampak ohranja coenovsko zasnovane odbite like in ledeno mrzlo Minnesoto. Edini “coenovec” v igralski postavi je izvrstni in venomer skrivnostni Billy Bob Thornton v vlogi angela uničenja, iz Velike Britanije so uvozili Martina Freemana, ki igra štorastega zavarovalnega zastopnika, popolna neznanka v svetu filma Allison Tolman pa se je proslavila z vlogo komandirke lokalne policijske postaje.

Hawley je za ameriške medije dejal, da je mreži FX serijo prodal s tem, da je v njej združil “najboljše ZDA nasproti najslabšim ZDA” in dodal, da seveda niso naredili boljšega Farga, kot je bil tisti iz leta 1996. Skratka, kar bi lahko izpadlo kot popolna polomija, se zdi bolj kot dostojen hommage bratom Coen, ki gledalca zlahka pahne v občutek in ozračje, ki prevevata izvirnik.

Pravi detektiv 2 šele na pol poti

Sladokusce, ki prisegajo na televizijske serije, pa že nekaj mesecev zaposlujejo informacije, ki curljajo zelo počasi in po neuradnih kanalih, o drugi sezoni Pravega detektiva, s katerim je njegov avtor Nic Pizzolatto postavil nov televizijski mejnik in postal najbolj vroča roba v ZDA. Pizzolatto je potrdil samo, da se bo druga sezona dogajala na pozabljenih obronkih Kalifornije, kjer bo ponovno skušal zajeti psihotično ozračje pokrajine ter, da bo govorila o “žilavih ženskah, slabih moških in skrivnostni okultni zgodovini ameriškega transportnega sistema.”

Pred nekaj dnevi je še razkril, da bodo dogajanje krojili štirje glavni liki in ne trije, kot so bile prve informacije. Šušlja se, da bo najpomembnejšo vlogo odigrala Elisabeth Moss, ki naj bi igrala šerifinjo Ani Bezzerides. Večini je Mossova najbolj poznana kot sprva zelo sramežljiva, a nato najbolj emancipirana ženska iz delovnega kolektiva Oglaševalcev Peggy Olson, a Pizzolatto jo je najverjetneje zasledil v odlični novozelandski nadaljevanki Skrivnost jezera (Top of the Lake) oskarjevke Jane Campion, kjer je Mossova odigrala vlogo preiskovalke, specializirane za izginotja in posilstva otrok, ki se je spopadala tudi s svojimi lastnimi demoni. Tu pa se vrnemo na Pizzolattovo področje - Mossovo naj bi v drugi sezoni Pravega detektiva pestile težave z alkoholom in hazarderstvo.

Pridružila naj bi se ji še Colin Farrel v vlogi preiskovalca, ki naj bi imel težave z zadrževanjem jeze in s kokainom, ter Taylor Kitsch v vlogi prometnega policista. Glavni antagonist naj bi bil Vince Vaughn, nekateri ameriški mediji pa so celo špekulirali, da naj bi Pizzolatto med pisanjem scenarija imel v mislih Vaughna. Skratka, nihče od omenjenih igralcev ni še uradno potrdil, ali je sprejel vlogo, poleg tega HBO ni niti še najavil točnega datuma lansiranja druge sezone, a sklepati gre, da se bo množična evforija pred TV ekrani začela januarja 2015.

Pizzolatto je pred najtežjo preizkušnjo

Pizzolatto naj bi bil šele na polovici scenarija. Očitno se zaveda, da je drugi izdelek najtežja preizkušnja, s katerim bo pokazal iz kakšnega testa je, saj piše pod velikim pritiskom, ki ga je pustila za seboj zelo uspešna prva sezona Pravega detektiva.

Poleg tega je v najbolj svežem intervjuju, ki ga je dal za Hollywood Reporter, dejal, da je v prvo sezono vložil vso svojo osebno zgodovino. Pizzolatto je namreč odraščal v Louisiani in je bil že od malih nog priča raznim verskim obredom, ki so jim sledili družinski pogovori o vizijah, ki so jih imeli, in podobno.

Pizzolatto se je pred nekaj leti preselil v Kalifornijo, toda daleč stran od losangeleškega vrveža, kjer skuša absorbirati avro pokrajine, ki je bila izredno pomemben del prve sezone Pravega detektiva.

Oktobra še Uredništvo

Samo še dober mesec bo potrebno potrpeti in na HBO-ju bo na voljo tretja in sklepna sezona Uredništva.

Še posebej spodbudna je novica, da so producenti cenjenemu ameriškemu scenaristu Aaronu Sorkinu dali popolnoma proste roke. Druga, manj razveseljiva novica pa je, da bo sklepno sezono sestavljalo samo šest epizod.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano