Niti na Kozini nočejo stolpa železniške telefonije

Tudi na Kozini so se krajani, tako kot v Rodiku, Rakitovcu in na Cesti v ajdovski občini, dvignili v protest. Nasprotujejo postavitvi stolpa bazne postaje za železniško telefonijo, ki ga delavci te dni nameščajo ob železniški progi, v neposredni bližini stanovanjskih hiš. Investitor, ministrstva za infrastrukturo, se včeraj še ni odločil, ali jim bo prisluhnil.

Tudi Kozinci so se uprli stolpu železniške telefonije, čigar naprave sevajo, saj stoji  v neposredni bližini njihovih domov. Prisluhnila jim je predsednica občinske uprave Saša Svetelšek Likavec (tretja z leve). Foto: Lea Kalc Furlanič
Tudi Kozinci so se uprli stolpu železniške telefonije, čigar naprave sevajo, saj stoji v neposredni bližini njihovih domov. Prisluhnila jim je predsednica občinske uprave Saša Svetelšek Likavec (tretja z leve). Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > V teh dneh delavci tudi v središču Kozine ob železniški progi postavljajo bazno postajo za železniški radijski sistem GSM-R. Polovico železnega stolpa, visokega približno 30 metrov, so namestili v petek, včeraj pa so pripravljali elemente za preostali del konstrukcije. Takih stolpov bo ob progi Divača-Koper kar nekaj, saj gre za posodobitev železniške infrastrukture po celi Sloveniji. Toda tam, kjer postavljajo napravo, ki bi oddajala visoko frekvenčna sevanja, blizu naseljem, krajani nasprotujejo. Tako so v Rodiku preprečili postavitev stolpa, investitor - ministrstvo za infrastrukturo - pa jim je obljubil, da bodo še enkrat preučili morebitno nadomestno lokacijo.

Blizu hiš bi stal tudi stolp na Kozini: “Bližnji stanovalci nismo bili seznanjeni, da tečejo pripravljalna dela za stolp, predvsem pa nismo bili dovolj pozorni, saj ob železniški progi vsak dan kaj delajo. Da bomo imeli stolp tudi na Kozini, smo izvedeli šele iz medijev. V petek, ko so ga začeli postavljati, pa smo se nemudoma odzvali,” je včeraj povedala Mihaela Jurdana, stanovalka bližnjega kompleksa stolpičev Brinje. Skupaj s še nekaj stanovalci okolice stolpa so se povezali s Civilno iniciativo proti postavitvi iz Rodika, ki jo vodi Izidor Bogataj.

V petek se je odzvala tudi Krajevna skupnost Kozina, predsednik Dragoljub Stevović je v njenem imenu na odgovorno ministrstvo poslal protestno pismo, v katerem so izrazili svoje nestrinjanje in nezadovoljstvo z umestitvijo bazne postaje radijskega sistema GSM-R na Kozini. Izpostavili so, da o posegu niso bili obveščeni, da sicer KS ni stranka v postopku, vendar je dolžna skrbeti za dobrobit krajanov. “Iz splošne osveščenosti o takih sistemih je jasno, da si nihče ne želi bazne postaje v sredini svojega kraja in s tem neposredne izpostavljenosti,” je izpostavil Stevović. Od odgovornih zato pričakujejo, da upoštevajo krajane. Slednji so prepričani, da je možno s časom tak stolp tržiti, torej nanj namestiti še druge sevajoče naprave.

Enako meni tudi predstavnica Občine Hrpelje-Kozina Saša Svetelšek Likavec, ki se je včeraj osebno pridružila skupini razočaranih Kozincev. “Stolpa na tem mestu zaradi negativnih vplivov na okolje in na zdravje ljudi ne bomo dovolili,” je bila odločna Svetelškova, ki je včeraj tako zahtevo poslala odgovornim na ministrstvo. Na vprašanje, zakaj se občina že prej ni seznanila z mikrolokacijami tega železniškega projekta in zakaj se ni odzvala, ko je investitorju izdala lokacijsko informacijo, je pojasnila: “Ob času izdaje lokacijskega dovoljenja je v naši občini veljal še zelo star prostorski načrt, ki žal dovoljuje marsikateri poseg.”

Na ministrstvu včeraj popoldne še niso sprejeli odločitve, ali bodo prisluhnili Kozincem. Po besedah predstavnice občine naj bi Tina Bučić iz Direkcije za upravljanje z investicijami, ki vodi projekt, Svetelškovi zagotovila, da bo investitor prisluhnil lokalni skupnosti.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano