Vodenje bi prevzel po domače

Nad obzorjem Vaterpolo zveze Slovenije (VZS) so se že dolgo zbirali črni oblaki, ki so napovedovali hudo nevihto. Rdeče številke VZS naj bi bile namreč med drugim tudi plod številnih nečednih poslov, ki jih raziskuje tudi policija.

Slovenski vaterpolo  je potreben temeljitega prečiščenja Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Slovenski vaterpolo je potreben temeljitega prečiščenja Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Tri mesece po slovesu v.d. predsednika zveze Marka Troppana je bila končno sklicana skupščina, na kateri naj bi potapljajočo barko poskušal rešiti nekdanji vaterpolist Triglava Rok Vehovec, a tudi slednji ne vliva prevelikega zaupanja.

Nočni klub med stroški

Lansko jesen se je slovenska reprezentanca znašla brez denarja za pot na tretji kvalifikacijski turnir za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Budimpešti. Za finančne težave naj bi bil odgovoren predvsem bivši predsednik VZS Milan Kranjc. Kranjc je kasneje zavrnil obtožbe in za domnevno okrog 250.000 evrov globoko luknjo okrivil predsednika nadzornega odbora VZS Veroljuba Čpajakovića, člana predsedstva Bogdana Čepiča in predvsem svojega naslednika Marka Troppana, ki je potem marca letos dejansko zapustil položaj v. d. predsednika. Najhujši očitek je letel prav na Troppana, ker naj bi v času njegovega vodenja mladinske reprezentance leta 2012 na Madžarskem porabili denar tudi za poplačilo storitev v nočnem klubu (!).

Recept za preživetje slovenskega vaterpola - funkcionarji bi morali za vse večne čase zapustiti ta šport

Ponarejanje podpisov

A to je bil le vrh ledene gore. Pred nekaj mesec so policisti opravili informativne pogovore s funkcionarji in s stalnimi igralci slovenske članske reprezentance. Kot kaže, je bilo pri pregledu dokumentacije VZS ugotovljeno, da naj bi nekaterim igralcem izplačevali sumljivo visoka povračila za potne stroške. Te naj bi reprezentanti imeli, ko so iz tujine domnevno prihajali na treninge v domovino, oziroma potovali na reprezentančne akcije. Igralci so zagotovili, da teh potovanj niso opravili in da denarja niso nikoli prejeli, pač pa je bilo ob tem ugotovljeno, da je verjetno nekdo v VZS ponaredil njihove podpise. Da bi bila mera polna, zveza reprezentantom še vedno dolguje v preteklosti obljubljene nagrade in nadomestila. Pri večini igralcev se je nabralo že po nekaj tisoč evrov dolga.

Kljub kaotičnem (ne)delovanju organov zveze, nedosegljivim članom vodstva, prazni blagajni, dolgovom in policijski preiskavi, naj bi dosedanji član predsedstva Vehovec poskušal rešiti, kar se sploh rešiti da. Recept za preživetje slovenskega vaterpola sicer ni nikakršna skrivnost - dolgoletni funkcionarji bi morali za vse večne čase zapustiti ta šport, z novim kadrom bi bilo potrebno začeti od temeljev in najprej urediti mladinske selekcije, se sproti posvetiti klubom in se nazadnje obrniti proti vrhu piramide - članski izbrani vrsti. Toda med tem receptom in njegovo realizacijo leži vmes ocean, poln najrazličnejših težav. K odpravljanju zagotovo ne bo pripomogel komunikacijski mrk - spletna stran vaterpolo zveze je ukinjena, zadnja objava na profilu VZS na socialnem omrežju FB je stara že skoraj poldrugo leto, vaterpolo pa je izginil iz večine slovenskih medijev.

Kandidatura po domače

Tudi edini kandidat za novega predsednika ne vliva prav veliko zaupanja, saj je prvotno hotel prevzeti vodenje VZS kar po domače. Izredna skupščina je bila namreč sklicana šele potem, ko ga je Upravna enota Kranj opozorila na (ne)spoštovanje statuta VZS in zakona o društvih. Potem je Vehovec poslal klubom vabilo za skupščino, ki je prava mojstrovina. Na prvi strani piše, da se bo skupščina začela v sredo, 31. julija, ob 18. uri, na drugi strani je moč prebrati, da je rok za oddajo kandidacijske liste 29. julij na skupščini, medtem ko je na tretji strani skupščina napovedana za sredo, 30. julija. Vsak nadaljnji komentar je odveč.

SANDI JERMAN


Najbolj brano