Dež za pogumne ni ovira

Kljub izjemno slabemu vremenu se je v soboto zvečer na Tartinijevem trgu v Piranu zbrala množica radovednežev, ki so lahko spremljali že drugi spust princeske s piranskega zvonika. Pogumna Suzana Klemenčič iz Slapa ob Idrijci je svojo vlogo izpeljala odlično, za kar so jo z bučnim aplavzom nagradili številni obiskovalci.

Za varnost princeske so skrbeli člani Jamarske reševalne službe Foto: Jadran Rusjan
Za varnost princeske so skrbeli člani Jamarske reševalne službe Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Nebo nad srednjeveškim mestom je v soboto grozilo, da s spustom princeske s piranskega zvonika tokrat ne bo nič. A kot bi hotelo uslišati prošnje organizatorjev te svojevrstne izjemne prireditve (ŠKID Jaz sem najboljši, občina Piran in Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana), je dež ponehal le toliko, da se je princeska Suzana Klemenčič vendarle spustila po 150 metrov dolgi jeklenici na višini 60 metrov z zvonika na Tartinijev trg.

Pred tem pa so na mestnem trgu kaznovali v pranger vklenjenega goljufivega mlinarja, princeska pa se je pod Tartinijevim spomenikom za srečo poljubila ter se nato v spremstvu srednjeveških vojščakov odpravila po strmi ulici IX. korpusa proti zvoniku. Na njegovem vrhu se je ob pomoči jamarskih reševalcev pripravila za spust.

In nato magični trenutek. Na trgu so ugasnile luči, zaslišalo se je bobnenje bobnov, pod cerkvijo sv. Jurija so prižgali ogenj, s katerim je žonglerka Veronika poskušala odgnati nevihto. Luč je nato osvetlila princesko na zvoniku in množica na trgu se je prijela za roke in pričela odštevati. Princeska se je odrinila in se spustila proti trgu, ki je bil zavit v temo. Spust je spremljala glasba Saša Fajona.

In kdo je ujel pogumno princesko? Nihče drug kot župan Peter Bossman. Dogodku je na odru zaploskal tudi predsednik evropskega združenja obzidnih mest Joseph Spiteri, ki je obiskal Piran prav zaradi prireditve in pomembnega mesta, ki ga ima Piran v združenju obzidnih mest.

Princeskin pogum so bučno pozdravili tudi obiskovalci, sama pa je bila presrečna, da je zmogla v nemogočih razmerah opraviti spust brez napak. Bodrili so jo tudi metalci zastav iz italijanske Faenze, ki so s svojim programom in glasbo ustvarili vzdušje, kot se za takšno prireditev tudi spodobi.

ZK


Najbolj brano