Nov list v zgodovini idrijskega rudnika

Vlada je na današnji seji dala soglasje k programu dela Rudnika živega srebra Idrija v likvidaciji za leto 2014, za nadaljnje vzdrževanje nezalitega dela jame in izvajanje monitoringa v vplivnem območju rudnika pa je vlada določila javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg Idrija).

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Vzdrževanje in monitoring bo državni javni zavod, ustanovljen za zagotavljanje celovitega in trajnostnega upravljanja ter ohranjanja kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem, izvajal na podlagi programa dela in finančnega načrta CUDHg Idrija za leto 2014, so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Na vladno odločitev se je že odzval poslanec SD Samo Bevk, ki se je v državnem zboru vseskozi zavzemal za to, da bi CUDHg zaživel ter opravljal naloge nekdanjega rudnika in skrbel za Unescovo dediščino. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, sta pravno podlago za preoblikovanje rudnika v javni zavod omogočila "njegova" novela zakona o preprečevanju posledic rudarjenja v Rudniku živega srebra Idrija iz leta 2004 in dopolnilo k novemu zakonu o rudarstvu, ki ga je državni zbor sprejel decembra lani. Ker bosta delovanje javnega zavoda financirali ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za kulturo, bo po njegovih navedbah za vzdrževanje rudnika in rudarsko škodo v letu 2014 zagotovljenih 800.000, v letu 2015 pa 927.500 evrov. Sicer pa današnja odločitev vlade po njegovem mnenju pomeni nov list v več kot petstoletni zgodovini idrijskega rudnika, ki bo prinesel nove razvojne priložnosti tako za Idrijo kot Slovenijo.

Ta dokument določa naloge in aktivnosti, ki so opredeljene kot prioritetne za zagotovitev celovitega in trajnostnega upravljanja kulturne dediščine, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, vključno z vzdrževanjem nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika, ki vzpostavlja stalni nadzor območja rudnika pod mestom Idrija.

Sklepi vlade so podlaga za takojšnjo uveljavitev trajnega delovanja javnega zavoda, vzpostavitev njegove organizacije ter poslovanja, ureditev razmerja z Rudnikom živega srebra Idrija v likvidaciji ter za financiranje, ki ga zagotavlja več resorjev - pretežno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za kulturo; prvo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoringa vplivnega območja rudnika, drugo za upravljanje s svetovno dediščino.

Vlada je obema ministrstvoma ter ministrstvu za infrastrukturo in prostor naložila, da pripravijo oziroma zagotovijo ustrezne pravne podlage in pogoje, da bo javni zavod CUDHg Idrija v prihodnje, v okviru razpoložljivih sredstev v državnem proračunu, zagotavljal izvajanje nadaljnjega monitoringa tudi v vplivnih območjih rudnikov v zapiranju v Zagorju, na Senovem in Kanižarici.

Vsa ministrstva bodo morala tudi v prihodnje nadaljevati tesno sodelovanje pri celovitem reševanju vprašanj, povezanih z dokončno likvidacijo idrijskega rudnika ter izvrševanjem vseh zakonsko določenih nalog s področij energetike, okolja, zdravja in kulturne dediščine, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

STA


Najbolj brano