Zima brez Kanina jih ni dotolkla

Po depresivni zimi brez kaninskega smučišča je na Bovškem pred poletjem ponovno optimistično. Nove naložbe s kreativnimi in srčnimi mladimi nosilci s sodobno poslovno strategijo, spodbudne rezervacije v apartmajih in pri športnih agencijah obetajo rekordno poletje, če bo le vreme naklonjeno. Brez Kanina pa ne bo šlo, zato nestrpno čakajo na izid dražbe vseh smučarskih naprav, ki bo 18. julija v Ljubljani.

Za hostel Soča Rocka je od prvega dne veliko zanimanje
Za hostel Soča Rocka je od prvega dne veliko zanimanje 

BOVEC > Turistični Bovec se v zadnjem letu v slovenski javnosti omenja predvsem zaradi težav s kaninskim smučiščem, ki ne obratuje. Toda Bovčani poudarjajo, da njihova ponudba še zdaleč ni vezana zgolj na smučišče, ki je zadnja leta prispevalo le približno 20 odstotkov nočitev. Opozarjajo na vse bolj raznoliko in zanimivo poletno ponudbo. “Kanin je resna in velika težava Posočja, nikakor pa ni edini obraz turizma v dolini. Veselimo se novih, inovativnih naložb in ponudbe, ki jo snujejo mladi podjetni ljudje, ki vedo, kako se turizmu streže,” je ob predstavitvi turističnih novosti in poletnih prireditev optimističen direktor LTO Bovec Janko Humar.

“Nestrpno pričakujemo dražbo naprav na kaninskem smučišču. Če se bo uspešno izšlo, bomo na Bovškem obrnili nov turistični list,” pravi Germovšek. Neuradno je slišati, da naj bi se poleg Rusov za nakup zanimali tudi Turki.

Kot pravi, nastaja nov podjetniški segment, ki sledi trendovski ponudbi s poudarkom na zelenem, zdravem in aktivnem turizmu. “Bovško je najbolj tipični predstavnik tovrstnega turizma v Sloveniji,” ne dvomi Humar.

Začetek poletne sezone je obetajoč. “Podjetnikom, ki vlagajo v nove programe in tržne aktivnosti, se delo obrestuje. Pri njih so rezultati boljši od lanskih,” ugotavlja Humar.

Pridejo za eno noč, ostanejo dlje

Ker se z mladinskim hotelom v lasti občine nič ne premakne, je športna agencija Aktivni planet, ki ponuja tudi zip line na Kaninu (jeklenico, napeto med bregova, za adrenalinske spuste), v Mali vasi zgradila hostel z 68 posteljami. Kot pravi upraviteljica Ana Sovdat, je zanimanje daleč nad pričakovanji. Ne otepajo se enodnevnih gostov, kar je značilno za ostale ponudnike. “K nam pretežno za eno noč prihajajo pohodniki po Alpe Adria trail, kolesarji, motoristi. Z raznoliko ponudbo se trudimo, da bi ostali več dni, kar nam pri mnogih uspeva. V dogovoru z ostalimi ponudniki imajo naši gostje popuste v restavracijah, pri športnih aktivnostih, tako da imamo vsi nekaj od njih.”

Ponudbo dopolnjuje nov zip line v težko dostopni dolini Učje, ki ga nadgrajujejo z zgodovinsko zgodbo. “Konkurenca je zdrava, sili nas naprej,” pravi lastnik Soča raftinga Goran Kavs.

Čebele zdravijo

Novost v Posočju je tako imenovana apiterapija, ki bogati ustaljeno wellnes ponudbo. Ana in Filip Hrovat sta uredila turistični čebelnjak s 16 čebeljimi družinami in možnostjo vdihavanja zraka iz panjev, ki dokazano blaži razne alergije, tudi seneni nahod. “Turisti že prihajajo, poleg njih pa tudi šolske skupine. Predstavimo jim življenje čebel in njihovo vrhunsko organiziranost, ki je lahko zgled ljudem,” je nad čebelami navdušena mlada čebelarka Ana, ki razmišlja tudi o tem, da bi zasnovala čebelarsko učno pot.

Bovško ponuja približno 5000 turističnih postelj in možnost bivanja v številnih kampih. “Polovico od 210.000 nočitev ustvarijo v kampih, kar kaže, da ponudba nočitev ni zadostna. Tudi hotele z agencijskimi gosti potrebujemo. To pa je že vezano na razvoj kaninskega smučišča,” ocenjuje Humar

Jutri bo Bovško prvič gostilo kolesarje na novem gorskem maratonu Alpe Adria Giro, ki ga organizira občina Beljak. Pričakujejo približno tisoč kolesarjev, ki bodo morali premagati zahtevno pot iz Beljaka v Trbiž, prek Predela v Bovec in naprej v Trento ter čez Vršič in skozi Kranjsko Goro nazaj v Beljak. “Vključujemo se z željo po turističnem povezovanju in promociji. Domačini so to zaznali in brez težav smo našli 70 prostovoljcev redarjev,” je zadovoljen bovški župan Siniša Germovšek. Bovško bo tudi letos od 28. junija do 20. julija gostilo Orkestercamp s 300 udeleženci od otrok do odraslih iz več držav, ki bodo koncertirali na različnih lokacijah. Spoznavali bodo ponudbo in tudi to je svojevrstna bovška promocija. Sicer pa se bo prek poletja zvrstila še množica prireditev, med njimi tradicionalni Buški dan, Trentarski senjem in Kmečke igre v Čezsoči.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano