Preplet opernih arij

S koncertom slovenske in italijanske operne glasbe se bodo v soboto zvečer poklonili štiri desetletja dolgemu umetniškemu delovanju maestra Igorja Švare. V Avditoriju pravijo, da so operni koncert pripravili z željo, da bi tovrstne umetniške vsebine postale stalnica v njihovem kulturnem programu.

Igor Švara
Igor Švara 

PORTOROŽ > Igorja Švaro poznamo po tem, da je bil čudežni otrok. Menda je s štirimi leti in pol začel igrati klavir, hkrati se je učil tudi teorijo in solfeggio. Po končani nižji šoli in pripravnici je moral čakati dve leti, da nekoliko zraste, saj ni mogel zaigrati oktave, brez katere se srednješolske klavirske učne tvarine ne da obvladati. Že v osnovni šoli je ustanovil tudi svoj dixieland ansambel in kot pianist zajadral tudi v zabavno glasbo. Kasneje je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral klavir pri Marijanu Lipovšku, in dirigiranje pri očetu Danilu Švari (ki je bil po rodu iz Ricmanj pri Trstu) ter oboje uspešno zaključil. Odkar je prvič stopil na dirigentski oder, je minilo 40 let, v tem času je postal dirigent z največ nastopi v našem opernem gledališču ter z največjim operno-baletnim repertoarjem.

V amfiteatru portoroškega Avditorija bodo ob njegovem jubileju nastopili zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana z uveljavljenimi domačimi opernimi solistkami in solisti Urško Arlič Gololičič, Eleno Dobravec, Brankom Robinšakom, Robertom Brezovarjem, Markom Kobalom, Petrom Martinčičem, ki pa se jim bo pridružila še gostja - mednarodno priznana ruska sopranistka, Natalija Ushakova.

Dirigent bo navzoče popeljal skozi prepletanje slovenske in italijanske operne glasbe, in sicer s programom, ki ga je stkal iz uverture in arij iz oper znanih slovenskih in italijanskih skladateljev D. Švare, A. Foersterja, M. Poliča, V. Parme, G. Rossinija, G. Donizettija, G. Verdija, G. Puccinija. Spomnimo, da so častitljivo poklicno pot maestra Igorja Švare še posebej zaznamovale opere Verdija in Puccinija, ki jih je dirigiral največ, z doslednostjo pa se je loteval tudi priprav in izvedb številnih slovenskih oper.

Pobudnica koncerta je Ustanova Imago Sloveniae, katere poslanstvo je širitev kakovostne glasbene umetnosti v celotnem kulturnem prostoru, povezovanje in medkulturni dialog. KF


Najbolj brano