Ne želijo biti še eden v vrsti filmskih festivalov

Predsednik blejskega filmskega festivala in sloviti igralec, ki so mu vrata v Hollywood odprle majhne vloge nepredvidljvega in prismuknjenega Vzhodnoevropejca Rade Šerbedžija, je povedal, da ne želijo biti samo še eden v vrsti filmskih festivalov, temveč pionirski festival s težiščem na ekologiji, ki bo v ospredje postavil problematiko vode.

Rade Šerbedžija in Branko Đurić
Rade Šerbedžija in Branko Đurić  

BLED >Naš cilj je narediti festival, ki bo uskladil glamur in ekologijo ter da bi ljudje iz sveta glamurja pomagali reševati vprašanja ekologije,” je dodal še direktor festivala in znani igralec ter režiser Branko Đurić.

Filmi se bodo predvajali na treh prizoriščih. V festivalni dvorani bodo vrteli celovečerne filme (potrebno je kupiti vstopnice), na gradu bodo projekcije dokumentarnih filmov (dvigniti je potrebno brezplačne vstopnice) in na promenadi, kjer bo vsak večer brezplačno na ogled en film. Vstopnice bodo dostopne na info točki oziroma v verigi Eventim. Javnosti odprti bodo tudi pogovori z zvezdniki na gradu.

Katere zvezdnike bodo letos privabili na Bled? Predsednica žirije, ki bo podelila nagrade zvon želja v petih kategorijah, je 'Bondovo dekle' Caterina Murino. Pomagala ji bosta še slovenski igralski starosta Boris Cavazza in Nayla Al Khaja. Slednja je prva filmska producentka v Dubaju in ena redkih žensk, filmskih režiserk, v Združenih arabskih emiratih. Murinova je najbolj zaslovela z vlogo Solange Dimitrios ob Danielu Craigu v filmu Casino Royale. Poleg Šerbedžije so člani odbora festivala še kultna britanska igralka Vanessa Redgrave (njena prisotnost ni potrjena), ameriški igralec Armand Assante, srbski igralec Nikola Kojo, ameriška kasting direktorica in producentka Donna McKenna ter priznani hrvaški producent Čedomir Kolar. V odboru BFF so še slovenski igralci Boris Cavazza, Radko Polič - Rac, Tanja Ribič in Milena Zupančič.

Prva izdaja blejskega filmskega festivala v tekmovalnem programu prinaša osem celovečernih filmov, ki bodo v Sloveniji prikazani premierno. Ti so večinoma žanrski filmi, ki se nekje bolj, drugje manj odkrito spogledujejo s hollywoodsko produkcijo. Dodana vrednost festivala je dokumentarni program, ki na visoki produkcijski ravni osvetljuje problematiko vode. Selekcijo igranih filmov je opravil poznavalec filma in predavatelj Noah Charney, za izborom dokumentarcev pa stoji Rada Šešić, ki je sodelavka in članica žirij na številnih uglednih filmskih festivalih (International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, DOK Leipzig ...). Projekcije bodo od torka do sobote potekale na blejskem gradu in v Festivalni dvorani na Bledu.

Med celovečerci bodo prikazani: 28 šrilanškega režiserja in scenarista Prasanne Jayakodya, paragvajski triler 7 Boxes (Sedem škatel)Juana Carlosa Maneglie in Tane Schembori, kolumbijsko-francoska produkcija Mateo režiserke Marie Gamboa, komedija White Alligator (Beli aligator) režiserke Raquel Almazan, Traffic Department (Oddelek za promet) poljskega režiserja Wojciecha Smarzowskega, The Dark Valley (Temna dolina) avstrijskega režiserja Andreasa Prochaske, iranski “splatter” Fish & Cat (Riba in maček) v režiji Shahrama Mokrija ter Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapoorja, ki bo otvoritveni film festivala.

Za nagrado med dokumentarci pa se bodo potegovali Vanishing Point (Točka izginotja) avtorja Stephena Smitha, Watermark (Vodni žig) kanadske avtorice Jennifer Baichwal, švicarsko-indijski film My Name is Salt (Moje ime je sol) avtorice Faride Pacha, Are You Listening (Ali poslušaš) avtorja Kamarja Ahmada Simona iz Bangladeša, Bottled Life (Ustekleničeno življenje) švicarskega avtorja Arsa Schnella, Last Call at the Oasis (Zadnji klic oazi) avtorice Jessice Yu, Knights of the Lagoon (Vitezi lagune) avtorja Walterja Bencinija in Raw Herring (Surova sled) nizozemskega avtorja Leonarda Retla Helmricha.

Poleg filmov pripravljajo Pogovore z razgledom s filmskimi ustvarjalci na Blejskem gradu in okroglo mizo o vodi. V soboto bodo razglasili zmagovalce v petih kategorijah, in sicer za najboljši film, najboljšega igralca, najboljšo igralko, najboljši dokumentarni film s tematiko vode in nagrado občinstva.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano