“Dirka, da postanemo eno”

Rock zasedba BO! deluje v stalni zasedbi od leta 2010. Prvo ploščo Dirka za notranji mir so posneli in izdali konec leta 2011, letos aprila pa je izšla njihova druga plošča Okrogli svetovi.

Rock zasedba BO! deluje v stalni zasedbi od leta 2010. Prvo ploščo Dirka za notranji mir so posneli in izdali konec leta 2011, letos aprila pa je izšla njihova druga plošča Okrogli svetovi Foto: Sabina Plaznik
Rock zasedba BO! deluje v stalni zasedbi od leta 2010. Prvo ploščo Dirka za notranji mir so posneli in izdali konec leta 2011, letos aprila pa je izšla njihova druga plošča Okrogli svetovi Foto: Sabina Plaznik

Boštjan Meh (vokal), Robi Kugler (kitara), Jurij Žohar (bas), Vito Kugler (klaviature) in Urban Krč (bobni) veliko koncertirajo in sodelujejo pri različnih projektih ter na kompilacijah. Nedavno je njihova skladba 1000-e luči z nove plošče postala popevka tedna na Valu 202, zanjo pa so tudi že posneli videospot.

> Nadeli ste si precej pozitivno in udarno ime. Imate morda kakšno zanimivo anekdoto na temo nastanka imena?

Boštjan: “Tak je bil tudi naš namen, nadeti si ime, ki bo izražalo pozitivizem, ne glede na tematiko besedil. Glede anekdote pa lahko povem naslednje. Ko so iz tiskarne prispeli prvi plakati, daljnega leta 2010, smo jih pričeli razobešati za naše koncerte. Ker pa smo bili poznani šele na lokalni ravni, ljudje niso vedeli, kaj bo in česa ne bo. Sprva so plakati, ki so zelo vidni, dajali vtis, kot da gre za marketing xy pozitivizma. Šele čez čas je postalo bolj jasno, da gre za naš rock'n' roll.”

> Kot kaže ste precej produktivni, saj ste v treh letih izdali dve plošči, kar za današnje čase ni tako značilno. Kaj botruje temu?

Jurij: “Ideja za komad prileti ob samem improviziranju na kitaro, bas ali klavir, včasih pa melodija nastane v glavi in jo preneseš na instrument. Sam imam na raznih telefonih, diktafonih in računalniku veliko idej, izberemo najboljše in jih nato skupaj z bendom pilimo do končne podobe.”

Boštjan: “Smo polni idej, ki kar same rinejo na plano. Z glasbo živimo že zelo dolgo in na podlagi izkušenj ter subjektivnega občutka estetike za ritem in melodijo komadi nastajajo skoraj sami. Čeprav imamo ploščo Okrogli svetovi še 'frišno', že pripravljamo osnutke pesmi za tretjo ploščo, nekaj jih je že končanih. S produkcijo res nimamo težav. Včasih se vprašam, ali bomo sploh kdaj prišli na čisto.”

Robi: “Mislim, da botruje predvsem to, da svoje mnenje glede na ponorelo stanje v družbi raje izražamo z glasbo, kot pa s kakšnim brezciljnim stokanjem, tako da še ne bo kar tako zmanjkalo materiala (smeh).”

> Imate precej metaforična, družbenokritična in hkrati spevna besedila. Kaj je njihova rdeča nit?

Jurij: “Besedila piše Boštjan, rdeča nit pa je odgovor benda na trenutno družbeno stanje, v upanju, da BO!”

Boštjan: “Rdeča nit je zgolj v baladah, pri bolj energičnih komadih postane rdeča veriga, ki kleno veže besedila in melodijo na ritmiko. V celoti povezujejo naše komade trenutki, v katerih nastajajo, saj se zgodi, da je pesem napisana v nekem večeru in ne bi mogla nastati nikdar drugič. Nekako se vse poklapa. Pri pisanju besedil še posebej pazim, da ostajam zvest resnici in svojim načelom. Zna se zgoditi, da se bodo spremenila, takrat bom pisal drugače.”

> V čem se vaša prva plošča Dirka za notranji mir razlikuje od nedavno izdane Okrogli svetovi ?

Jurij: “Naš prvenec smo posneli sami v domačem studiu, druga plošča pa je bila posneta v živo, v profesionalnem studiu Bear Tracks Kočevje v Štalcerjih pri Primožu Velikonji, kar se sliši v sami dinamiki in energiji benda. Dodano vrednost sta plošči doprinesla Davor Klarič na klaviaturah in Peter Dekleva na kitari. Ponosni pa smo tudi na dizajn olupka cedeja, ki ga je oblikoval Rok Šuster.”

Robi: “Pesmi z nove plošče so se približno leto in pol na zdrav način starale, dozorevale. Prav tako smo pesmi igrali že na koncertih, ko smo promovirali naš prvenec, tako da se lahko sliši, da je nova plošča narejena z bolj bendovskim pridihom. Želja, ki se nam je uresničila, pa je, da smo se kot celotna skupina zaprli v studio ter se posneli vsi hkrati, na analogno mizo, kot so to včasih počeli vsi veliki bendi. Za vse skupaj pa je kriv predvsem naš prijatelj Primož. In mislim, da se ne bomo več spraševali, s kom in kje bomo delali tretjo ploščo.”

> Ste tudi vi v okroglih svetovih kdaj na dirki za notranji mir?

Boštjan: “Samo kadar hitimo na koncerte. Besedila z albuma Dirka za notranji mir zgolj nakazujejo na hiter tempo življenja ter opozarjajo na nekatere družbene anomalije, medtem ko Okrogli svetovi že ponujajo nekaj morebitnih rešitev. Predvsem v pesmi Ples bogov in Bypass.”

Jurij: “Okrogli svetovi kot ideal enosti sporočajo družbi, da bomo morali v dirko stopiti vsi z enakimi interesi in pogoji, če želimo, da postanemo eno. Saj trenutno večina dirka za peščico tistih, ki narekujejo naš jutri. V vsej tej brezglavi dirki za tuje interese pa smo pozabili nase in na svoj notranji mir.”

> Čeprav je za vas značilen poslušljiv rock s slovenskimi besedili, pa vas ni moč zaslediti na večjih masovnih žurih. Izbirate drugačna koncertna prizorišča?

Boštjan: “To še pride na vrsto. Res je, da smo se kalili po klubskih odrih, vendar se nam na velikih prizoriščih ravno tako dogaja. Prvi tak letošnji koncert so bile Majske igre na Rožniku v Ljubljani. Ker imamo besedila v slovenščini, smo več ali manj vezani na domačo grudo. Z besedili v kakšnem tujem jeziku bi bilo za velike odre sosednjih držav priložnosti verjetno več. Za enkrat se držimo maternega jezika.”

Robi: “Radi se pošalimo, da če že nimamo koncertov, pa vsaj snemamo glasbo (smeh). Počasi nabiramo koncertne datume in seveda upamo, da bomo lahko šli na vsak konec Slovenije predstaviti našo zgodbo.”

> Za nastope imate pripravljene tri ure rock repertoarja. Se najde vmes tudi kakšna priredba?

Jurij: “S priredbami se še nismo ukvarjali, ker je lastnih idej preveč, mogoče pa v prihodnje naredimo kakšno, ki bi ustrezala nam in našemu stilu.”

Boštjan: “Ne, priredb ni. Res pa je, da razmišljamo o eni, ki sem jo prevedel iz angleščine, morda za naslednjo ploščo. Že zdaj se utapljamo v lastnih idejah, tako da ni nujno, da se ta zamisel sploh uresniči.”

Robi: “Priredbe preigravamo v sklopu vaj za malo heca.”

> Vašo skladbo Eno najdemo na studijski plošči Val 012 - Imamo dobro glasbo. Torej so vas glasbeni uredniki prepoznali kot avtorje dobre glasbe?

Jurij: “Kompilacija Val 012 nam veliko pomeni in ne dvomimo v kvaliteto Vala 202 ter tamkajšnjih urednikov. Skladbo Eno smo prijavili na razpis Vala 202 v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija, kjer je komisija glasbenih urednikov in poznavalcev med številnimi prijavljenimi slovenskimi ustvarjalci naš komad uvrstila v finalni izbor med 15 skladb, ki jih najdete na studijski plošči VAL 012 - Imamo dobro glasbo. Ob izdaji zgoščenke smo nastopili v živo v Studiu 14 na RTV Slovenija.”

Boštjan: “Ta dogodek nam je v veliko priznanje, obenem se nam je tedaj - po vsej verjetnosti zaradi te kompilacije - tudi na nek način odprlo. Zame je bilo še večje priznanje, da smo bili izbrani, da v živo zaigramo ob zidu te kompilacije v Studiu 14 RTV Slovenija. Eden izmed boljših koncertnih ambientov v Sloveniji. Z veseljem še kdaj.”

Robi: “Ja, to je bila čudovita izkušnja, predvsem, ker smo tam spoznali veliko ljudi.”

> Kdo je pri vas pravzaprav odgovoren za glasbo in kdo za besedila?

Boštjan: “Prva plošča je nastala pod mojo taktirko, v Okroglih svetovih pa sta se v avtorsko-skladateljske vode podala tudi Robi in Jurij. Kljub temu pa za melodije in besedila poskrbim še vedno sam. Vendar to so zgolj okvirji, ki jih nato vsi skupaj aranžiramo. Posebej bom poudaril pesem Črni dež, ki smo jo 'zgenerirali' vsi skupaj. Končana je bila šele v studiu v Štalcerjih.”

Jurij: “Prvenec je avtorsko delo Boštjana, jaz sem se vmešal le pri pesmi Kalijuga. Okrogli svetovi pa so plod bolj ali manj celotnega benda.”

> Lani ste sodelovali pri projektu Rokerji pojejo pesnike in na istoimenski plošči izdali skladbo O čem tuhtajo berači . Za kaj je šlo pri tem projektu?

Boštjan: “Subkulturni azil v Mariboru vsako leto organizira dogodek Rokerji pojejo pesnike, kjer si bendi po svojem izboru izberejo najljubše besedilo in ga uglasbijo. Za to pesem se je angažiral predvsem Urban, ki je zastavil kompletno ritmiko kitar in bobnov. Besedilo, ki nam je padlo v oči, je spisala pesnica Jana Kolarič. Tudi za ta projekt se jubilejno zapeče cedejka. Za bende je to priložnost, da se pokažemo. Z našega zornega kota so podobne prireditve zaželene, protagonisti pa pohvaljeni.”

> Kaj se bo, v stilu vašega imena, dogajalo z zasedbo BO! v prihodnjih mesecih?

Boštjan: “Pripravljamo jesensko turnejo, ki jo boste lahko spremljali na naši spletni strani www.b-o.si. Trenutno promoviramo videospot za pesem 1000-e luči, v živo pa si nas lahko ogledate 27. junija v Špitalu v Celju.” ANA CUKIJATI


Najbolj brano