Na misije, da se rešijo iz socialne stiske

Zaradi stalnega zniževanja obrambnega proračuna in neizplačevanja dodatkov so se nekateri pripadniki Slovenske vojske znašli v veliki socialni stiski, so danes znova opozorili v Sindikatu SMO.

Fotografija je simbolična Foto: STA
Fotografija je simbolična Foto: STA

LJUBLJANA > Nekateri od njih se po podatkih SMO zaradi prezadolženosti odločajo celo za osebni stečaj.

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo (SMO) Darko Milenkovič je na novinarski konferenci poudaril, da je stiska vojakov v veliki meri posledica vsakoletnega zniževanja proračuna, pa tudi neizplačevanja dodatkov. Vojaki se trudijo opravljati svoje dolžnosti, vendar pa jim država po besedah Milenkoviča onemogoča, da bi opravljali svoje osnovne naloge. Pripadnikom Slovenske vojske in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, je povedal.

V SMO so že leta 2008 nasprotovali podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sistem po njegovi oceni ne zagotavlja niti ustreznega plačila niti karierne poti. Kot je ponazoril Milenkovič, si je slovenski vojak v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1500 litrov kurilnega olja. Takoj po prehodu na nov plačni sistem je ta številka padla na 1200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še med 650 in 700 litrov kurilnega olja.

Misija kot izhod iz socialne stiske

Sindikat si je tudi na seji odbora za obrambo minuli teden od politike želel dobiti zagotovilo, da se ne bo več posegalo v obrambni proračun, saj so nekateri zaposleni lačni, na terenu pa neustrezno opremljeni, je dejal predsednik sindikata. Vendar pa drugih sklepov razen tega, da so se seznanili s socialnimi stiskami v Slovenski vojski, člani odbora niso sprejeli.

Vodja pravne službe Sindikata vojske, obrambe in zaščite Damjan Štrucl je opozoril zlasti na to, da so pripadnice in pripadniki prenehali prejemati zakonsko določene dodatke. Po besedah Štrucla je žalostno, da morajo pripadnike napotiti na mednarodne operacije in misije, da sebe in svojo družino rešijo iz socialne stiske. Pri tem pa seveda tudi veliko tvegajo.

"Politika je vedno krojila usodo državljanov," je poudaril Štrucl. V sindikatu se zavedajo, da razmere v Sloveniji niso rožnate, "ampak če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi," je poudaril. Postavil je več vzporednic med delom v javnem sektorju in delom poslancev v državnem zboru. Treba bi se bilo vprašati, kakšna je dodana vrednost dela poslancev in čemu služijo vsi parlamentarni odbori in komisije. Po oceni Štrucla vsa ta delovna telesa služijo le sama sebi.

“Novodobni sužnji”

Izvršni sekretar SMO Marjan Lah je dodal, da so vojaki v svoji lastni državi, za katero so pripravljeni žrtvovati svoja življenja, postali "novodobni sužnji". Med drugim je poudaril, da vojaki sicer res dobivajo ure za kompenzacijo, vendar pa teh ne izplačuje nobena blagajna.

Opozorilom so se pridružili tudi v Sindikatu pilotov ministrstva za obrambo. V sporočilu, ki so ga predstavniki sindikata SMO prebrali na današnji novinarski konferenci, so med drugim opozorili, da jim pristojni ne priznavajo vrste statusnih pravic. Ravnanje ministrstva in vojske je po njihovem "vredno obsojanja" in se ne more skriti za okoliščinami recesije.

V sindikatu SMO napovedujejo, da bodo našli obliko protesta, s katero se bodo po besedah Laha "zoperstavili nadaljnjemu izkoriščanju". Možnosti stavke sicer res nimajo, so pa sindikati s področja obrambe tudi člani sindikalnih central, ki lahko organizirajo stavko v njihovem imenu, pa je še napovedal predsednik sindikata Milenkovič.

STA


Najbolj brano