Pomagajo tako in drugače

Nagrada mestne občine bo šla glasbeniku Stojanu Ristovskemu za dolgoletno pedagoško delo, podjetju Contal, ustanovitelju fundacije Vrabček upanja, in Jožefu Lebanu za 50-letno delo v gospodarstvu, društvih, klubih, KS ...

Direktorica družbe Contall Darja Povšič Peršolja
Direktorica družbe Contall Darja Povšič Peršolja 

NOVA GORICA > Glasbenik in pedagog Stojan Ristovski že desetletja zaznamuje glasbeno ustvarjanje na Goriškem.

Plakete mestne občine Nova Gorica bodo na nocojšnji slovesnosti prejeli Otrok otroku, Humanitarno društvo KID za izjemno organizacijsko sposobnost pri pomoči socialno ogroženim otrokom in družinam ter krepitve solidarnosti kot temeljne človeške vrednote, Rajmund Kolenc za dolgoletno aktivno delo na področju turizma in športa, prof. dr. Gabrijel Devetak za dosežke na znanstveno-raziskovalnem področju in za njegov prispevek k trajnemu razvoju in ugledu Mestne občine Nova Gorica. Prejela jo bosta tudi Marijan Kogoj, ki kot dolgoletni ravnatelj OŠ Solkan in vodja aktiva ravnateljev Goriške regije tvorno prispeva k razvoju in ugledu dobrega osnovnega šolstva na Goriškem in pod vodstvom katerega je OŠ Solkan dosegla prepoznavnost v slovenskem in mednarodnem prostoru po kvalitetnem pouku, številnih izvenšolskih dejavnostih in inovativnih projektih, in Bogdan Potokar za ohranjanje kulturne dediščine I. svetovne vojne na Sabotinu in za razvoj turistične ponudbe v Mestni občini Nova Gorica.

Začenši s poučevanjem na glasbeni šoli v Šempetru leta 1967, pa v Prvačini, kot dirigent je znanje prenašal na številne rodove godbenikov Goriškega pihalnega orkestra in Pihalnega orkestra Doberdob. Njegovi učenci so pod njegovim vodstvom osvojili niz nagrad in priznanj. “Svojim učencem ni bil le mentor, temveč prijatelj, ki je naravno mladostniško željo po druženju znal preplesti z mikavnostjo skupnega muziciranja,” poudarjajo v Glasbenem društvu Nova, katerega pobudnik in prvi predsednik je bil prav Ristovski. Nova Gorica morda ne bi imela festivala saksofonov, če ne bi Ristovski kot glavni pobudnik in soustanovitelj trmoglavo vztrajal pri zastavljenih ciljih. In verjetno tudi toliko dobrih mladih glasbenikov ne.

Jožef Leban je dal pečat v gospodarstvu, družbenih organizacijah, društvih, klubih, kjer je na vodilnih mestih delal več kot 50 let. Od šestdesetih let je bil aktiven v športu, od sedemdesetih v gospodarstvu. Najprej v SGP Gorica, nato v Zavarovalnici Triglav, kjer je bil od leta 1999 vodja novogoriške enote. Pomagal je tako športnim klubom kot kulturnim, humanitarnim, gasilsko reševalnim ali turističnim društvom, zdravstvenim in drugim organizacijam. “Kot velik entuziast in društveni aktivist je vedno znal prisluhniti potrebam številnih društev in združenj,” pravijo v Turističnem društvu Nova Gorica. Tudi v njem je aktivni član že 15 let. V zadnjem času zavzeto in aktivno vodi KS Solkan.

Contall d.o.o. letos praznuje 20. obletnico ustanovitve. Iz družbe z dvema zaposlenima so se razvili v družbo, ki s svojo dejavnostjo nudi celovito podporo podjetnikom in podjetjem na Goriškem in po Sloveniji. Z društvom invalidov so leta 2008 sodelovali v projektu Informatika - delo je sreča za invalida. So tudi ustanovitelji fundacije Vrabček upanja, ki združuje donatorje in sponzorje, denar pa nameni za nakup opreme in pripomočkov za oddelek invalidne mladine v Stari Gori. Contall od vsakega izdanega računa en evro prispeva v fundacijo. Doslej je fundacija zbrala 100.000 evrov, njihov cilj pa je pripomoči h gradnji sodobnega rehabilitacijskega centra, ki bi nadomestil dotrajane paviljone v Stari Gori. MM


Najbolj brano