Redarji na preži: 161 ustavljenih, enajst kaznovanih

V dobrem tednu so občinski redarji, ki ob izteku ankaranske bližnjice čez Srmin cele dneve prežijo na prekrškarje, ustavili in s 160 evri kaznovali enajst voznikov, 150 kolesarjev in motoristov pa so opozorili, da vozijo v napačno smer. Medtem so se v Ankaranu odločili pozvati koprsko občino, naj ponovno vzpostavi dvosmerni promet, za kar ji bodo dali vsa potrebna soglasja. Odgovora z Verdijeve 10 še ni.

ANKARAN > Od minulega torka, ko je koprska občina razglasila, da je preurejeni severni del ankaranske vpadnice uradno odprt, so na Srminu nenehno prisotni občinski redarji. Večino časa iz avta nadzirajo dogajanje na po novem enosmerni cesti. Ven planejo, ko opazijo voznika, kolesarja ali motorista, ki se jim približuje iz napačne, ankaranske smeri. Cesta je namreč enosmerna za vse udeležence v prometu (tudi za kolesarje!) z izjemo pešcev.

Voznikom po 160 evrov kazni

“Občinski redarji na tem mestu izvajajo poostren nadzor nad vozniki, ki ne upoštevajo postavljene prometne signalizacije in vozijo v nasprotno smer ter s tem ogrožajo ostale udeležence v cestnem prometu, ki vozijo pravilno,” so njihovo nalogo pojasnili v občinski upravi.

Doslej so ustavili enajst voznikov osebnih vozil ter 150 kolesarjev in skuteristov. Vseh enajst voznikov so zaradi neupoštevanja prometne signalizacije kaznovali s položnicami za 160 evrov, medtem ko so udeležence na dveh kolesih zgolj ustno opozorili, da so v prekršku.

Do kdaj bodo redarji prevzgajali uporabnike ankaranske bližnjice, ni znano. Na občini pravijo, da bodo to počeli tudi v prihodnje, “skladno s potrebami in z oceno varnosti na kraju samem”.

“Osmo čudo sveta”

Novi, do kolesarjev neprijazni prometni režim sproža ogorčene razprave tako na ulici kot med uporabniki spletnih družabnih omrežij. Na facebooku je najti različne komentarje, od takšnih, ki Ankarančanom mečejo pod nos očitek, češ, kaj vam mar bližnjica do Kopra, saj ste sami želeli na svoje, do ogorčenih in cinično-hudomušnih zapisov uporabnikov ceste. Denimo: “To bi lahko uvrstili za osmo čudo sveta.” Ali: “Ne vozimo več po tej cesti, saj nas imajo za norca - en dan je odprta, nato zaprta, pa spet odprta ... Neumnost nima meja, nesposobnost pa je njena mama.” In še: “Veselite se, če so redarji tam, vas ne bodo kaznovali v Kopru.”

5,7 kilometra dodatne nevarnosti

Uporabnik, ki nam je v imenu kolesarjev pisal tudi v uredništvo PN, pa opozarja: “Na omenjeni cesti med poletno sezono dnevno prekolesari v eno smer od 150 do 300 kolesarjev. Namesto 800 metrov dokaj varne Srminske ceste, ki se priključi na kolesarsko stezo za Koper, mora kolesar prekolesariti približno 5,7 km od Jadranske ceste, mimo Bivja do Bertokov. V Bertokih je za kolesarja zelo nevarno krožišče, od koder je treba zaviti v levo na kolesarsko pot proti Kopru.” Sprašuje se, “ali lahko pričakujemo od vodilnih na občini objektivno odgovornost v primerih nesreč na regionalni cesti Jadranska-Bivje-Bertoki”.

Na spletu kroži tudi namig kolesarjem, kako naj se ognejo morebitni kazni občinskih redarjev: do srminske ceste naj prikolesarijo po poljskih poteh mimo vojske in luške ograje, tako se bodo nanjo priključili brez prekrška.

ILONA DOLENC


Najbolj brano