38 mesecev za 16 prebežnikov

Za tri leta in dva meseca mora v zapor 40-letni Safet V., državljan Bosne in Hercegovine, ker je lani pozimi in spomladi organiziral prevozov 16 ilegalnih prebežnikov čez mejo. Njegovi štirje pajdaši so krivdo priznali, sam pa je očitana dejanja zanikal do konca sojenja.

KOPER > Sodnica Orjana Trunkl je pred dnevi razglasila sodbo vodji slovenskega dela mednarodne združbe, ki naj bi od jeseni 2011 do spomladi 2012 služila s prevozi ilegalnih prebežnikov v Evropsko unijo. V Kosovu, Srbiji, Črni gori in Hrvaški so prijeli 37 članov združbe, pri odkrivanju kriminalcev pa so sodelovali tudi policisti mednarodne misije Eulex.

Kriminalisti so 47 ilegalnih prebežnikov odkrili v Sloveniji, sedem v Italiji, po tri pa v Nemčiji in na Hrvaškem. Mednarodna združba naj bi skupno pretihotapila 64 prebežnikov, od tega 36 Turkov, 13 državljanov Kosova, 10 Hrvatov, dva Črnogorca, Srba, Italijana in državljana BiH. Številni med njimi so imeli prepoved vstopa v schengensko območje. Prebežnike so v Slovenijo peš vodili pri Starodu, Jelšanah, Babnem polju, Vinici in Podlehniku, iz Slovenije pa pri Krvavem Potoku, Lipici, v Novi Gorici in prek Karavank.

40-letnega državljana BiH Safeta V., ki je kljub prepovedi vstopa v schengensko območje nemoteno živel v Sloveniji in si v Kamniku ustvaril tudi družino, je sodišče po končanem sojenju spoznalo za krivega. Za organizacijo prevoza 16 prebežnikov čez slovensko državno mejo mu je sodišče dosodilo tri leta in dva meseca zapora ter dober tisočak denarne kazni. Prav tako mu je podaljšalo pripor, v katerem je od aretacije aprila lani.

Vodil jih je čez mejo

Safet V. je po mnenju sodišča v prvih dneh lanskega leta organiziral prevoz štirih državljanov Kosova, ki so mejo prestopili pri Babnem Polju, jih peš pospremil čez mejo in peljal naprej do Škofljice, kjer so ga z njimi ujeli policisti. Teden dni kasneje je uspešno organiziral prehod meje bosanskega državljana, ga prepeljal do Ljubljane in za to prejel plačilo 250 evrov. Konec lanskega januarja je organiziral prevoz državljana Črne gore čez mejo na Štajerskem, vendar pa je posel spodletel, ker so policisti ujeli prevoznika in prebežnika.

Konec marca je nato organiziral prevoz dveh turških državljanov, vendar so voznika in Turka tik pred prečkanjem meje pri Babnem Polju ujeli hrvaški policisti. Tri dni kasneje je poskusil srečo z bosanskim državljanom, ki ga je prepeljal čez Kolpo in nato do njegovega brata v Ljubljani, ki mu je plačal 800 evrov, nazadnje pa je zadnji dan lanskega marca organiziral še prevoz sedmih Turkov čez Kolpo in nato proti Ljubljani, vendar so policisti na cilju ujeli prevoznika in tujce, ki so bili namenjeni v Avstrijo.

Kriminalisti petih držav so 37 osumljencev s Kosova, Srbije, Črne gore, Hrvaške in Slovenije ovadili za 21 kaznivih dejanj. Med ovadenimi je bilo enajst slovenskih državljanov. Pri nas so prijeli štiri moške, za šest pa razpisali iskanje. Na zaslišanje v Koper so poleg Safeta V. pripeljali tudi Meha S. Tega so nato izpustili v hišni pripor, od koder pa je zbežal v neznano, najverjetneje v BiH, kjer bo varen pred slovensko roko pravice. Koprsko sodišče ga išče z mednarodno tiralico.

Štirje so vse priznali

Kljub njegovemu vztrajanju, da dejanj ni storil, so ga s svojimi priznanji pokopali njegovi pajdaši. Na predobravnavnem naroku so krivdo priznali štirje, med njimi celo njegov 24-letni pastorek Denis V. iz Kamnika. Tega je za sodelovanje pri enem prevozu sodnica obsodila na pol leta pogojne kazni z letom dni preskusne dobe. Dejanje je priznal tudi 26-letni Goran K. iz Vinice, ki bo zaradi dveh prevozov čez mejo v zaporu sedel leto in dva meseca.

Dejanje je priznal tudi Hamdija B. iz Kamnika, ki je Safeta V. prosil, da bi čez mejo pripeljal znančevega brata, in dobil štiri mesece pogojne kazni z enoletno preskusno dobo. Krivde sprva ni priznal 34-letni Fahrudin B. iz Ljubljane, čigar brata naj bi Safet V. prepeljal čez mejo, vendar si je potem premislil in dobil štiri mesece pogojne kazni. Še najbolje jo je odnesel 54-letni Kasim H. iz Žirovskega vrha pri Žireh, ki ga je sodnica oprostila, ker je pomagal le pri prevozu enega prebežnika čez mejo, kar je le prekršek in ne kaznivo dejanje.

DANIJEL CEK


Najbolj brano