Poslovil se je Stane Leban

Po dolgotrajni bolezni je danes umrl dramski igralec Stane Leban. V novogoriškem gledališču je bil angažiran kar petinpetdeset let, sprva kot honorarni sodelavec, nato stalni član, po upokojitvi pa kot redni gost umetniškega ansambla.

Po dolgotrajni bolezni je danes umrl dramski igralec  Stane Leban Foto: Andraž Gombač
Po dolgotrajni bolezni je danes umrl dramski igralec Stane Leban Foto: Andraž Gombač

NOVA GORICA > “Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, saj je kot ena osrednjih osebnosti novogoriškega gledališča, kot igralec in vztrajni entuziast, ogromno pripomogel k umetniški rasti v vseh treh obdobjih – od samih začetkov snovanja v Goriškem gledališču preko profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena in preimenovanja v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica,” so zapisali v SNG.

V srcih občinstva bo ostal zapisan s svojimi igralskimi vlogami, od nepozabne Mary, služkinje v Ionescovi Plešasti pevki do hudomušne None v komediji Roberta M. Cosse, videli pa smo ga tudi v Klopčičevem filmu Cvetje v jeseni. Bilo jih je več kot sto petdeset, odlikoval se je po širokem razponu izraznih sposobnosti, “od svetlih dimenzij komičnega, šaljivega, žlahtno ljudskega, preko poetično subtilnih in meditativnih vpogledov v ustroj človeka in sveta pa vse do najtemnejših demoničnih tonov zla,” so zapisali ob tantadruju, nagradi za življenjsko delo, ki so mu jo lani podelila tri primorska gledališča. Dodali so, da je s popolno predanostjo, trdim delom in vztrajnostjo, osupljivo vitalnostjo in dovzetnostjo za novo, predvsem pa s čisto ljubeznijo do odrskih desk, postal tako rekoč eden od zaščitnih znakov primorskega gledališča.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano