Na voljo je še nekaj ključev

Na javnem razpisu republiškega stanovanjskega sklada je v Postojni in na Kozini za najem na voljo po eno stanovanje, v Pivki pa kar 12 enot v obliki vrstnih hiš. Čas za oddajo prijav se izteče v soboto.

V Pivki na Petelinjskem hribu še vedno ostaja največ praznih objektov Stanovanjskega sklada. Rok  za oddajo prijav se izteče v soboto.    Foto: Lori Ferko
V Pivki na Petelinjskem hribu še vedno ostaja največ praznih objektov Stanovanjskega sklada. Rok za oddajo prijav se izteče v soboto.  Foto: Lori Ferko

PIVKA, POSTOJNA, KOZINA > Gre za stanovanja po pretežno ugodni najemni ceni, v katera se bodo lahko prosilci, kot poslovno sposobne fizične osebe, vselili takoj.

Ti morajo imeti le slovensko državljanstvo oziroma dovoljenje za stalno bivanje v Sloveniji, v kolikor so tuji državljani Evropske unije. Prednost pri izboru imajo mlade družine, družine z osnovnošolskimi otroki in mlade osebe.

Stanovanjski sklad v razpisu oddaja tudi po eno stanovanje v Kopru na Dolinski cesti, v velikosti 37 kvadratnih metrov (z mesečnim najemom za 309 evrov), in v soseski Kresnice v Ajdovščini, v velikosti 67 kvadratnih metrov (za 432 evrov). Pa še pet stanovanj v Vipavi na Gradiški ulici s površino med 36 in 88 kvadratnih metrov (za 207 do 500 evrov).

Po najemno stanovanje v Pivko

Največ praznih bivalnih enot pa še vedno ostaja na Petelinjskem hribu v Pivki, kjer stojijo vrstne hiše v obliki trojčkov in dvojčkov ter šest stanovanj klasične gradnje. Te je Sklad pred petimi leti za slabe štiri milijone evrov odkupil od podjetja Galop. Objekti so dvoetažni, v pritličju so bivalni prostori, v zgodnjem nadstropju pa spalni prostori. Vsaka hiša s površino 116 ali 122 kvadratnih metrov ima tudi del zelenice in dva parkirna prostora, vendar sta bili do danes prodani le dve stanovanji, štiri so bila oddana v neprofitni najem, 12 hiš so oddali v tržni najem, medtem ko jih je 12 še vedno praznih. Te zdaj znova ponujajo na javnem razpisu. Cena najema se giblje med 416 in 500 evri.

Postojna zanimiva za Ljubljančane

Sicer pa je sklad pred časom od podjetja Dolenjgrad, ki mu prodaja ni uspela, odkupil še tri stanovanja s pripadajočimi parkirnimi mesti v kleti v Parku pod Javorniki v Postojni. Pred leti je tam sprva kupil 53, nato pa še 27 stanovanj, povprečna pogodbena cena zanje je bila 83.700 evrov. Na skladu pravijo, da so se za nakup odločili na podlagi opravljenih analiz in meril strokovnih služb, ki so jih naredili za vse lokacije, prejete s strani ponudnikov.

Na izbor stanovanj v Postojni je med drugim vplivala tudi okoliška urejena infrastruktura z vrtcem, šolo, cestno povezavo, železnico in ostalo kulturno družbeno infrastrukturo. “Zainteresirani za nakup in najem na tej lokaciji so se odzivali še po izteku prvega razpisa in po prodaji vseh stanovanj. Vsekakor je dobrodošla tudi bližina Ljubljane z dobro cestno povezavo, kjer ne glede na to, da so v tem delu države potrebe po najemnih stanovanjih največje, trenutno nismo prejeli veliko ugodnih ponudb, da bi lahko zainteresiranim za najem stanovanja v Ljubljani ponudili večje število stanovanj s cenovno dostopnejšo najemnino,” je utemeljila Rebeka Rupnik iz Skladove službe za odnose z javnostmi.

V Postojni je zdaj ostalo na voljo še eno stanovanje v velikosti 67 kvadratnih metrov za mesečno najemnino 396 evrov.

Stanovanjski sklad ima na razpolago še stanovanje v novem bivalnem naselju Brinje na Kozini, veliko je 37 kvadratnih metrov, mesečna najemnina je 246 evrov.

LORI FERKO


Najbolj brano