Iz Lipice ukradli tri Černigojeve slike

Pred božičnimi prazniki so sežanskim policistom iz Lipice prijavili, da so izginile tri slike Avgusta Černigoja, vredne najmanj 15.000 evrov. Da slik ni, so ugotovili konec novembra, kmalu po tem, ko je Lipica dobila novo vodstvo.

LIPICA > Tri slike Avgusta Černigoja, ki so nastale v letih 1957, 1970 in 1973 in so posebnega kulturnega pomena, naj bi iz Lipice neznanec ukradel med 28. septembrom in 28. novembrom lani. Dimitrij Marušič s koprske policijske uprave pravi, da so sežanski policisti prijavo o tatvini treh Černigojevih slik dobili šele 24. decembra in da za tatovi še poizvedujejo. Poskušali bodo ugotoviti, kdaj so slike izginile. Glede na to, da so bile v zaprtem prostoru, do katerega je omejen dostop, nekateri domnevajo, da bi jih lahko ukradel kdo od zaposlenih.

Izginile so tri Černigojeve slike brez naslova, v tehniki akvarel na papirju in olje na kartonu. Na prvi je upodobljena stilizirana sedeča lutka, ob njej desno spodaj pa kitara, na drugih dveh pa sta kompoziciji iz živobarvnih pravokotnih ploskev, delno obrobljeni s temnimi linijami.

V lipiški Galeriji Avgusta Černigoja hranijo več kot 1400 njegovih del, približno 400 jih je postavljenih na ogled. Černigoj je umrl leta 1985 v Sežani, zadnjih pet let svojega življenja je preživel v lipiškem hotelu Maestoso, zato jim je tudi podaril svoje umetnine.

Strokovni nadzor nad zbirko v Galeriji Avgusta Černigoja izvaja Goriški muzej. Matjaž Brecelj, kustos muzeja, je povedal, da so jih iz Lipice obvestili o izginotju slik. Dodal je, da so ves čas vztrajali, da morajo o tem obvestiti policiste, kar so v Lipici storili po tem, ko so opravili inventuro in slik še vedno niso našli.

Da so izginile Černigojeve slike, je ugotovilo novo vodstvo v Lipici. Ko se je izkazalo, da slik, ki so bile razstavljene v Pub baru (v gostinskem lokalu hotela Klub), ni, so odredili še pregled drugih prostorov, da bi ugotovili, če so slike morda kje drugje, so za PN pojasnili v družbi Lipica Turizem. Slike so nazadnje videli 26. septembra, da jih ni, pa so ugotovili 28. novembra. V začetku decembra so začeli z inventuro, ki so jo končali sredi decembra. Zaposlene pa so medtem pozvali, naj jim posredujejo morebitne informacije o izginotju slik.

Hotel Klub je zaprt že od lanske jeseni, pa tudi sicer je bil odprt le ob nekaterih prireditvah. V Lipici pojasnjujejo, da območje Kobilarne Lipica, znotraj katerega je tudi Hotel Klub, varuje varnostna služba, dostop v to območje je omejen in je mogoč le mimo varnostnika. Zdaj so varnostne ukrepe še poostrili. “Velika večina del Avgusta Černigoja je bila ves čas v galeriji, kjer je zagotovljeno ustrezno varovanje. Razstavni prostor in depo sta varovana z alarmnim sistemom,” glede varnosti drugih Černigojevih del zagotavljajo v Lipici.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano