Od danes davek na položnice

Z današnjim dnem začenja veljati zakon, ki uvaja obveznost plačevanja davka na finančne storitve. Banke in druge finančne ustanove bodo morale t.i. davek na položnice prvič obračunati za mesec april 2013.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična 

SLOVENIJA> V skladu z zakonom o davku na finančne storitve, ki ga je vlada državnemu zboru v sprejem predlagala zaradi zagotovitve dodatnih proračunskih prihodkov, bo treba za nadomestila oz. provizije, ki jih finančne ustanove prejmejo kot plačilo v zvezi z opravljeno finančno storitvijo, plačevati davek v višini 6,5 odstotka.

Po novem bodo tako obdavčene vse transakcije v zvezi z depoziti in tekočimi oz. transakcijskimi računi, plačili, nakazili, dolgovi, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti. Davek bo treba plačati tudi na dajanje posojil, izdajanje jamstev, transakcije v zvezi z gotovino ter storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov. Ne bo pa ta davek veljal za transakcije na borzi in upravljanje investicijskih skladov.

Finančni minister Janez Šušteršič je davek na finančne transakcije ob sprejemanju v DZ pojasnjeval z besedami, da so se v času finančne krize ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu, pojavile zahteve, da mora finančni sektor več prispevati k reševanju krize in javnofinančnim prihodkom.

Čeprav so davčni zavezanci banke in druge ustanove, ki v Sloveniji izvajajo finančne storitve, pa je bilo ob sprejemanju zakona slišati bojazni, da bodo morali novi davek na koncu plačevati potrošniki. Šušteršič odgovarja, da gre za razmeroma nizko stopnjo davka, zato ne pričakuje, da bo imel večje negativne posledice.

STA


Najbolj brano