Danes je božič

Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Kristjani so ga pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah. Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani med drugim dejal, da živimo v časih, ko so slabe novice bolj zaželene, kakor dobre, a ne odražajo podobe sveta.

 Foto: Arhiv Pn
Foto: Arhiv Pn

SLOVENIJA> Javna glasila po Stresovih besedah sporočajo predvsem slabe novice zato, ker se le-te bolje prodajajo, kot dobre. "Novice o pokolih, nesrečah, pohujšljivih škandalih in zločinih pa burijo človeško domišljijo, sprožajo močna čustva, zato so zaželeno blago na policah javnega obveščanja. In tako dobivamo napačen vtis, da je vse slabo, da se dogajajo samo grdobije in da nam preti samo zlo. To pa sploh ni res in podoba sveta, v katerem živimo, je s tem močno popačena," je dejal Stres.

Ob tem je izpostavil, da so ljudje v prvi sveti noči slišali dobro novico, ko se je rodil otrok, ki ni bil navaden dojenček, ampak Božji sin. S tem, ko je Bog sam prišel z nami delit naše bedno življenje, nam po Stresovih besedah sporoča, naj zaradi preizkušenj, težav in nesreč, ki se zgrnejo na nas, ne obupamo - ne nad seboj, ne nad drugimi ljudmi in še manj nad Bogom, ker tudi on nikoli ne obupa nad nami.

Če se bomo dali "potolažiti in poučiti od betlehemskega otroka, nam bo podelil tisti notranji mir, ki so ga vsem ljudem, ki so Bogu po volji, v sveti noči obljubljali angeli," je dejal Stres in še enkrat pozval vernike, naj pomislijo nocoj na vse, ki so v najrazličnejših preizkušnjah zaradi bolezni, izgube zaposlitve, negotovosti glede jutrišnjega dne, zaradi človeškega nerazumevanja in v strahu pred prihodnostjo.

Danes božična poslanica

Polnočnico je v Vatikanu daroval tudi Papež Benedikt XVI. V baziliki sv. Petra se je, tako kot minula leta, začela ob 22. uri. Danes pa bo papež z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Po vsej Sloveniji bodo danes potekale božične maše, ki jih bodo darovali tudi slovenski škofje. Celjski škof Stanislav Lipovšek bo mašo daroval v celjski stolnici ob 8. uri, nadškof Marjan Turnšek bo mašo daroval v mariborski stolnici ob 10. uri, ob isti uri bodo maše v mestih po Sloveniji darovali tudi murskosoboški škof Peter Štumpf in koprski škof Jurij Bizjak. Upokojeni koprski škof Metod Pirih in novomeški škof Glavan bosta božično mašo darovala ob 10.30, metropolit Anton Stres pa v Ljubljani ob 16. uri.

V evangeličanski cerkvi polnočnega bogoslužja nimajo, je pa na predvečer praznika v evangeličanskih cerkvah potekalo bogoslužje. Škof Geza Erniša bo sicer imel praznično bogoslužje ob 10. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

STA


Najbolj brano