Kangler gre na dopust

Mariborska koalicija je za zdaj v dobri kondiciji in imamo podporo v mestnem svetu, je po današnjem sestanku koalicijskih strank, do katerega je po aktualnem dogajanju v Mariboru prišlo na zahtevo SDS, prepričan župan Franc Kangler. Na sestanku so govorili o uresničevanju projektov, protestnike pa je pozval, da se še pred protesti pogovori z njimi.

Vabilo na prvi shod proti mariborskemu županu Francu Kanglerju
Vabilo na prvi shod proti mariborskemu županu Francu Kanglerju 

MARIBOR> Župan se bo kot kaže naslednja dva tedna nekoliko umaknil z oči javnosti, saj ima za ta čas načrtovan dopust, pooblastila pa bo verjetno prenesel na podžupana Milana Mikla. Še vedno pa ne razmišlja o odstopu, saj za kaj takega po njegovem mnenju ni pogojev, to pa bi bilo zelo slabo za mesto.

Kangler se ne bo več potegoval za županski stolček

“Z odstopom bi namreč povzročil veliko večjo škodo, kot si nekateri v mestu zavedajo. Prišlo bi do lokalnih volitev, mestna občina bi bila brez proračuna, nekateri evropsko sofinancirani projekti pa bi bili ogroženi,” je po današnjem sestanku dejal župan.

Če je še pred časom trdil, da se bo verjetno potegoval za nov županski mandat, pa je po današnjem sestanku koalicije prvič zagotovil, da se na naslednjih volitvah za to mesto ne bo več potegoval in se bo umaknil iz politike.

Pri tem pa je očitno mislil lokalno politiko, ne zanima ga niti kakšna funkcija na državni ravni, tudi ne morebitna kandidatura za vodenje SLS, iz katere je bil tako ali tako izključen, bo pa verjetno ostal v državnem svetu, v katerega je bil nedavno izvoljen.

Sicer pa je na današnjem sestanku s koalicijskimi partnerji te skušal seznaniti z nekaterimi težavami in okoliščinami v zvezi z njim, tudi v povezavi z nedavno objavljenim načelnim mnenjem protikorupcijske komisije o poslovanju Farmadenta.

Kangler še vedno meni, da lahko zaključi sedanji mandat, pri čemer dopušča tudi možnost, da bi postal neprofesionalni župan, in s tem ne bi povzročil volitev. Na ta način bodo po njegovem mnenju lahko izpeljali načrtovane projekte, Mariboru pa ne bo povzročena škoda zaradi morebitne izgube evropskega denarja za nekatere projekte.

“Anonimni” so napadli spletno stran Mestne občine Maribor

Natanko ob 13. uri pa se je v protestne akcije, ki so jih v Mariboru poimenovali z Gotof je, vključil tudi globalni Anonymous, ki je napadel uradno spletno stran Mestne občine Maribor in spletno stran Kanglerja ter njegove Županove liste. Omenjeni strani trenutno ne delujeta, kot pa so pojasnili “anonimni”, so se za napad odločili zaradi strinjanja, da mariborski župan posega v pravice občanov ter deluje koruptivno in zatiralno.

Sicer pa je za danes popoldne na Trgu svobode v Mariboru napovedan nov protest proti Kanglerju, ki so ga poimenovali Druga mariborska vstaja. Po napovedih bo to najmnožičnejši od protestnih shodov, na katerih del javnosti že vse od začetka tega meseca zahteva odstop Kanglerja z županskega položaja, sam pa te pozive odločno zavrača.

Na Kanglerjevo povabilo opoziciji sta se odzvali samo dve svetnici

Še pred protesti se je Kangler danes ob 13. uri poskušal sestati s predstavniki mestne opozicije in protestniki, a sta se na njegovo razočaranje vabilu odzvali le dve svetnici. Prišli sta Nataša Matijevič in Marjana Kreitner, ki sta bili sicer izvoljeni na listi LDS, za kateri pa je prav tako vprašljiva njuna “opozicijska drža”, saj sta večji del mandata naklonjeni županu in sta že pred časom izstopili iz svetniške skupine omenjene stranke.

Na vprašanje, ali jim ni morda dal nekoliko premalo časa za prihod na sestanek, je župan odvrnil, da so se v preteklosti že odzivali na hitro, v sedanjih razmerah pa bi to od njih pričakoval. Od SD je pričakoval, da jih ne bo, zlasti glede na vsebino njihovega opravičila, da v tem trenutku ne želijo sodelovati na sestanku, na katerega vabijo opozicijo in protestnike.

Kangler je direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner danes tudi pozval, da zaposlenim dovoli, da glede na napovedane proteste v mestu delajo samo do 15. ure. Sam se dogajanja na Trgu svobode ne bo udeležil, je pa zagotovil, da bo v neposredni bližini.

STA


Najbolj brano