Nekateri vodotoki bodo še naraščali, povečano bo plimovanje morja

Po obilnem deževju v minulih dneh tudi danes po napovedih agencije za okolje pričakujemo naraščanje nekaterih rek, v jutranjih urah pa tudi povečano plimovanje morja. Na možnost vnovičnih poplav pa se posebej pripravljajo na Goriškem.

Morje bo med 3. in 10. uro zjutraj preseglo gladino 3,15 metra in poplavilo nižje dele obale Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Morje bo med 3. in 10. uro zjutraj preseglo gladino 3,15 metra in poplavilo nižje dele obale Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA> Zaradi močnega deževja so že v četrtek naraščale gladine vodotokov, povečalo se je tudi plimovanje morja.

Reka Krka bo danes dopoldan poplavila v malo večjem obsegu, je dejal dežurni hidrolog na agenciji za okolje Janez Polajnar. Narašča tudi Ljubljanica, ki bo danes poplavljala na barju. V srednjem toku je poplavlja tudi Kolpa, ki pa je do jutra že upadla. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes še povečevale.

V zgodnjih jutranjih urah je bilo tudi povečano plimovanje morja, plima pa bo dolgotrajnejša. Dežurni hidrolog je dodal, da bo morje med 3. in 10. uro zjutraj preseglo gladino 3,15 metra in poplavilo nižje dele obale.

Po protipoplavne vreče

Občinski štab Civilne zaščite Nova Gorica je ob skorajšnjem obilnejšem deževju in napovedanih poplavah konec tedna pozval občane, naj v petek brezplačno prevzamejo protipoplavne vreče s peskom. Znova se namreč pojavlja možnost poplavljanja reke Vipave in njenih pritokov.

Vreče s peskom bodo občani lahko prevzeli v petek v Gasilskem domu Nova Gorica na Sedejevi 9, ki bo odprt stalno, ali na sedežu podjetja Gratip v Zaloščah med 8. in 18. uro. Gasilce namreč skrbi, da v primeru ponovnih poplav zaradi velikega števila potrebnih intervencij vreč ne bi uspeli vsem dostaviti pravočasno. Prav tako v štabu Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica zagotavljajo, da bodo od petka pa do preklica v nenehni pripravljenosti.

V štabu Civilne zaščite Občine Renče - Vogrsko pa svoje občane obveščajo, da vreče s peskom lahko prevzamejo v petek med 15. in 20. uro, in sicer v Goriških opekarnah, pred občinsko stavbo v Bukovici in pred stavbo Krajevne skupnosti na Vogrskem. Občani ostalih občin za informacije lahko pokličejo svoje občinske štabe Civilne zaščite, so še sporočili z Mestne občine Nova Gorica.

Pozorno ob opozorilu o zaprtih cestah

Na morebitne vnovične poplave je opozoril tudi poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Prebivalcem prizadetih območij po zadnjih poplavah Kosmač svetuje, naj bodo pozorni na dogajanje v svoji okolici, vendar naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo nevarnostim: “Še zlasti morajo biti pozorni ob opozorilih o zaprtju cest, sicer imajo reševalci in gasilci veliko težav in dela z njimi in ne morejo reševati stanovanjskih objektov.”

Velike težave lahko povzroči tudi poplavni val, do katerega bi prišlo ob zrušitvi pregrade male hidroelektrarne Gradišče na reki Vipavi. Pregrada je po zadnjem obilnem deževju močno poškodovana in bi se ob ponovnem visokem vodostaju lahko porušila, so sporočili iz družbe Soške elektrarne.

STA


Najbolj brano