Spomenik na Cerju je zgrajen, kako naprej še ni znano

Spomenik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, za katerega so temeljni kamen postavili že leta 2002, je dokončan - vsaj kar se tiče gradbenih del. Koliko denarja so zanj porabili in koliko ga še potrebujejo, kdaj naj bi ga dokončno uredili in kdo bo zanj skrbel, naj bi občina in veteranske organizacije odgovorili marca. Občina od države pričakuje 200.000 evrov, a tega denarja v proračunu ni.

Spomenik na Cerju je zgrajen, še vedno pa ni jasno, kaj bo v njem in kdaj ga bodo opremili. Svetniki v Mirnu pričakujejo poročilo o naložbi, ki se je zaključila pred nekaj meseci. Foto: Leo Caharija
Spomenik na Cerju je zgrajen, še vedno pa ni jasno, kaj bo v njem in kdaj ga bodo opremili. Svetniki v Mirnu pričakujejo poročilo o naložbi, ki se je zaključila pred nekaj meseci. Foto: Leo Caharija

CERJE> Gradbeno obrtniška dela ter električne in strojne instalacije na spomeniku so zaključili konec preteklega leta. Delno so uredili tudi zunanjost. Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Zlatka Martina Marušiča so naredili več, kot so sprva načrtovali. O tem, koliko denarja so v zadnji gradbeni fazi porabili in koliko ga še potrebujejo za pokritje naložbe, pa še ne želi govoriti. Z veteranskimi organizacijami naj bi finančni vidik obeležja in načrte za naprej predstavili na novinarski konferenci, po besedah predsednika društva TIGR Primorske Marjana Bevka naj bi bila v marcu.

Pričakovali 200.000 evrov, dobili še nič

Do zadnje gradbene faze so porabili 2,3 milijona evrov, od tega dober milijon državnega, 371.618 evrov iz EU, 574.484 donatorskih in 119.754 občinskih evrov. Za dokončanje spomenika naj bi lani porabili okrog 600.000 evrov. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj jih je bilo zagotovljenih 360.000, od države naj bi jih dobili 200.000, ostalo naj bi primaknili donatorji in partnerji. Občina je lani z veteranskimi organizacijami podpisala pismo o nameri in vsak član posamezne organizacije naj bi za spomenik prispeval en evro. Oživili naj bi tudi akcijo za kamnite plošče na ploščadi pred spomenikom, na katere bodo vklesali imena darovalcev.

ALENKA OŽBOT

Več o tem pišemo v četrtkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano