Sindikati skupaj proti pokojninski reformi

Vseh sedem sindikalnih central si bo prizadevalo, da bo referendum o pokojninski reformi razpisan, so sporočili na današnji novinarski konferenci. Če bo reforma na referendumu padla, naj pade tudi vlada, so pozvali.

Sindikati nasprotujejo pokojninski reformi tudi zato, ker menijo, da fizični delavci ne bodo zmogli doseči pogojev za upokojitev. Foto: Ilona Dolenc
Sindikati nasprotujejo pokojninski reformi tudi zato, ker menijo, da fizični delavci ne bodo zmogli doseči pogojev za upokojitev. Foto: Ilona Dolenc

LJUBLJANA> Sindikati nasprotujejo zaostrovanju upokojitvenih pogojev, ki jih po njihovem mnenju velika večina delavk in delavcev ne bo mogla izpolniti. Še zlasti se ne strinjajo z zahtevano pokojninsko dobo, ki jo bodo morali imeti tisti, ki so začeli delati zgodaj. Ti se bodo namreč lahko upokojili mlajši od 65 let, moški pri starosti 60 let in ženske pri starosti 58 let. Vendar je zahtevana pokojninska doba v tem primeru 43 let za moške in 41 let za ženske.

Reforma ne upošteva razmer na trgu dela

"Za delavce na težkih delovnih mestih je to zelo težko dosegljivo, za nekatere skupine delavcev, na primer za tiste za tekočim trakom, celo nedosegljivo," je opozoril predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Reforma ne upošteva realnih razmer na trgu dela, zdravstvenega stanja starejših delavcev in nujnosti oblikovanja novih, kakovostnih delovnih mest, je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. S podaljševanjem delovne aktivnosti za tri leta bo več invalidskih upokojitev in bolniških staležev, pa tudi brezposelnih med starejšimi bo več, saj delodajalci nimajo delovnih mest zanje in jih še nekaj časa ne bodo imeli, je poudaril.

Če bo reforma na referendumu zavrnjena, naj predsednik vlade Borut Pahor odstopi, je dejal Dušan Rebolj.

Hlapci Bruslja

"Če bo izvedba referenduma preprečena, za nas zgodba ni zaključena," pravi predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar. "Hlapčevstvo iz prejšnje države se zdaj ponavlja - kar naročijo v Bruslju, je za nas sveto," je bil kritičen.

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Slovenske zveze sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost so že na skupnem sestanku 17. decembra potrdili enotno stališče proti pokojninski reformi.

Zveza svobodnih sindikatov je sredi decembra oddala več kot 22.100 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o reformi. Predsednika državnega zbora Pavla Gantarja pa so pozvali, da določi 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Državni zbor je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju po odložilnem vetu državnega sveta potrdil 23. decembra.

STA


Najbolj brano