Nekdaj najbogatejši Rus spoznan za krivega

Moskovsko sodišče je nekdanjega direktorja ruske naftne družbe Jukos Mihaila Hodorkovskega spoznalo za krivega kaznivega dejanja kraje več kot 218 milijonov ton nafte in pranja denarja v višini 16 milijard dolarjev (12,2 milijarde evrov). Odvetniki obsojenega so že napovedali pritožbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V 20 mesecev trajajočem sojenju Hodorkovskemu so številne priče menile, da so obtožbe zoper Hodorkovskega nenavadne, če ne celo absurdne. Foto: Reuters
V 20 mesecev trajajočem sojenju Hodorkovskemu so številne priče menile, da so obtožbe zoper Hodorkovskega nenavadne, če ne celo absurdne. Foto: Reuters

MOSKVA> Že ob začetku branja sodbe je bilo jasno, da je sodnik Viktor DanilkinMihaila Hodorkovskega in njegovega poslovnega partnerja Platona Lebedeva spoznal za kriva, je zatrdila obramba nekdaj najbogatejšega človeka v Rusiji.

Rusija padla na izpitu iz pravne države

Sodnik je še pred koncem branja sodbe - to naj bi trajalo več dni - predstavnike medijev brez razlage poslal ven iz sodne dvorane. Hodorkovski, ki je v zaključnem govoru v začetku novembra dejal, da bo rezultat sojenja preizkus za pravno državo v Rusiji, bi lahko v zaporu ostal do leta 2017.

Hodorkovski je bil aretiran oktobra 2003, država pa je pozneje prevzela njegovo družbo Jukos. Na ta način je znova vzpostavila oblast nad energetskim sektorjem in disciplinirala bogate poslovneže. Prav tako je država utišala tudi politične stranke, ki jih je ustanovil Hodorkovski - bodisi je zanje zaprla vrata ruskega parlamenta bodisi jih je potisnila popolnoma na rob, še navajajo tuje tiskovne agencije.

Na sodbo se je odzvala tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. Kot je poudarila, pričakuje, da bo Rusija spoštovala svoje mednarodne zaveze s področja človekovih pravic in vladavine prava. V skladu s tem je napovedala, da bo unija primer Hodorkovski v prihodnjih dneh spremljala zelo pozorno.

Zelo zaskrbljen je bil tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Prepričan je, da je današnja obsodba korak nazaj za Rusijo. “V interesu naših ruskih partnerjev je, da vzamejo te naše skrbi zelo resno, da se zavzamejo za vladavino prava, demokracijo in človekove pravice,” je dodal.

Putin se je “odkrižal” političnega tekmeca

Vladimir Putin, ki je sedaj na položaju premierja, ni omilil svojega odnosa do obsojenega. Še na začetku tega meseca je dejal, da je Hodorkovski “kriminalec, ki sodi v ječo”, s čimer si je prislužil več kritik, da se vmešava v postopek sojenja.

Mnogi so namreč prepričani, da se bo Putin leta 2012 znova potegoval za predsedniški stolček in da si zato želi, da bi Hodorkovski za rešetkami ostal vsaj do izteka volitev.

Rusija zapečatila usodo Jukosa

Hodorkovski je naftno družbo Jukos, ki je načrpala tudi po 20 odstotkov vse surove ruske nafte, ustanovil leta 1993. Družba je v težave zašla hkrati s svojim izvršnim direktorjem, torej po letu 2003, in sicer zaradi več deset milijard dolarjev visokih dolgov z naslova neplačanih davkov do države. Ta je leta 2004 med drugim za 9,5 milijarde dolarjev državni družbi Rosneft prodala največjo in najpomembnejšo Jukosovo proizvodno enoto Juganskneftegaz.

Analitiki so tedaj opozarjali, da je država s prodajo iztržila zgolj pol realne vrednosti omenjene proizvodne enote, Hodorkovski pa je rusko vlado obtožil, da mu je z manipulacijo zakona ukradla naftni imperij. S tem je Rusija zapečatila usodo Jukosa. Leta 2006 je moskovsko sodišče odločilo, da mora družba v stečaj, s čimer je odprlo pot likvidaciji družbe.

STA, NR


Najbolj brano