Kmetije po novem obdavčene na podlagi prejetih subvencij

Dohodki iz naslova ukrepov kmetijske politike bodo po novem obdavčeni glede na dejansko prejete zneske, določa novela zakona o dohodnini, ki je začela veljati danes. Večinoma bodo njena določila sicer stopila v veljavo s 1. januarjem 2011, nekatere določbe pa šele leta 2013.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA> Novela zakona o dohodnini, za katero je državni zbor glasoval dvakrat, saj ji je državni svet izrekel veto, med drugim spet uvaja obdavčitev dohodkov iz naslova ukrepov kmetijske politike na podlagi dejansko prejetih subvencij (in ne več na podlagi povprečnih zneskov subvencij, kot je veljalo zadnja tri leta).

Že za subvencije iz 2010

Zavezanci, katerih dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti so nižji od povprečja, bodo že za prejete dohodke v tem letu deležni ugodnejše davčne obravnave. Za tiste, ki prejemajo višje subvencije od povprečja, pa se bo davčna osnova zvišala, zato se bo v prihodnjih dveh letih v davčno osnovo vštevalo le 50 odstotkov dejansko izplačanih obdavčljivih dohodkovnih subvencij.

Očitki o nepotrebnem knjigovodstvu

Državni zbor je moral o noveli zakona odločati dvakrat, ker je državni svet nanjo izglasoval odložilni veto. Očital ji je, da bo v času finančne in gospodarske krize povečala davčno obremenitev kmetov in uvedla nove obveznosti glede vodenja knjigovodstva. Kot nepotrebno so državni svetniki izpostavljali uvedbo obveznega vodenja knjigovodstva na kmetijah z več kot 7500 evri skupnih letih prihodkov. Ta obveznost se bo sicer uvedla z letom 2013, po sedanjih podatkih pa bo veljala za približno 3100 kmetij.

Še nekaj drugih sprememb

Novelirani zakon sicer uvaja tudi olajšave pri rentnem izplačevanju pokojnin iz naslova prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ter izenačuje tuje izvajalce in športnike z domačimi, s tem ko se jim bo dohodnina po novem obračunala ob upoštevanju dejanskih stroškov in ne več normiranih.

Zakon je poleg tega noveliran še v delu, ki se nanaša na obdavčitev Slovencev, zaposlenih v institucijah ter drugih organih EU.

STA


Najbolj brano