Ljubljanski nevrologi obsojajo izolski Medicor

Strokovna in laična javnost je ob mednarodni študiji zdravljenja multiple skleroze - v njej iz Slovenije sodeluje izolski srčni center MC Medicor - razdeljena. Metodo zdravljenja zavračajo na ljubljanski nevrološki kliniki, Medicor pa se opira na spodbudne izide zdravljenja pri 50 bolnikih, povečini iz Slovenije.

Zoran Miloševič (levo) in Miro Denišlič pravita, da doslej ni bilo nobenih zapletov Foto: J. Arko
Zoran Miloševič (levo) in Miro Denišlič pravita, da doslej ni bilo nobenih zapletov Foto: J. Arko

IZOLA> Vesti o novi metodi so se razširile maja letos, ko je pri nas pod okriljem Medicorja začela potekati mednarodna študija o novem zdravljenju multiple skleroze.

Prof. dr. Metka Zorc iz Medicorja pravi, da gre za novo metodo zdravljenja, ki jo je uvedel prof. dr. Paolo Zamboni z medicinske fakultete v Ferrari. Izhajal je iz hipoteze, da je bolezen morda posledica zožitve vratnih ven in s tem prodiranja težkih kovin s krvjo skozi možgansko krvno bariero, kjer poškodujejo mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje. Zamboni trdi, da je pri večini obolelih bolezen mogoče ozdraviti ali vsaj omiliti z operacijo (s širitvijo vratnih ven).

Takšne operacije redno opravljajo tudi v Italiji, Bolgariji in na Poljskem, kamor odhajajo tudi Slovenci, ki poseg plačajo sami. V Sloveniji je približno 20.000 bolnikov z multiplo sklerozo.

Mednarodna študija

Po besedah Zorčeve poteka mednarodna študija na treh klinikah v ZDA, štirih v Kanadi, v Evropi poleg italijanskih sodelujejo izbrane klinike v Nemčiji, pri nas Medicor, v kratkem bo stekla še na Škotskem.

Raziskovalci so pri trditvah o uspešnosti zdravljenja z operacijo v lokalni anesteziji še previdni. Izidi so tudi po ugotovitvah ekipe Medicorja spodbudni. Študijo bodo opravljali še pol leta. Na sodelovanje čaka novih 50 slovenskih bolnikov.

“Doslej smo posege opravili na napotnico srčnih bolnikov, plačala jih je zavarovalnica,” pravi Zorčeva. “Ne vemo pa, kdo bo financiral nadaljevanje. Imamo dovoljenje medicinske etične komisije. Če bi ga ta preklicala, Medicor v Sloveniji posegov ne bo več izvajal.”

Spodbudni izidi

Poleg Zorčeve študijo izvajata nevrolog, prof. dr. Miro Denišlič in interventni radiolog, asis. mag. Zoran Miloševič. “Delamo brezplačno,” pravi Zorčeva. Operacija stane 4000 evrov.

Denišlič dodaja, da so izbrali pretežno težke bolnike, povprečna starost je 44 let. “Pri vseh so se izboljšali hoja, hitrost hoje, inkontinenca je manjša, z vidom je manj težav, ni več kronične utrujenosti. Nekateri so bili pred operacijo na berglah ali v vozičku.”

Očitki iz Ljubljane

Predstavniki nevrološke klinike odsvetujejo tovrstno zdravljenje multiple skleroze. Zatrjujejo, da še “ni dovolj dokazov, da bi bile motnje venskega obtoka povezane z multiplo sklerozo. Posegi na venah so lahko tudi nevarni”. Študijo dojemajo kot zavajajočo, pravijo, da je neetično, da bolnikom vliva lažno upanje. Omenjajo placebo efekt, v tem primeru je lahko 30-odstoten.

Zorčeva trdi, da je prvič tiskovko sklicala “ena skupina zdravnikov, da očrni delo druge. Zakaj ne predstavijo svojih uspehov? Tako bi izide lahko primerjali. Zakaj se ne pridružijo raziskavi, da bi skupaj naredili korak naprej? Zakaj pljuvati po nas, ker delamo drugače?” Tudi Medicor ne nasprotuje zdravljenju bolezni z zdravili, zavzema pa se za dodatno širjenje ven, ko zdravila ne pomagajo.

Novo življenje

Odpor iz Ljubljane preseneča bolnike v raziskavi, ki jih je na izolsko tiskovko prišlo dober ducat in s svojci. Petar Manojlovič iz Postojne omenja, da gre za ljubosumnost in pritisk farmacevtske industrije, “saj bi, če bi se metoda izkazala za uspešno, izgubili tržišče.”

V imenu sodelujočih bolnikov Ruža Barič pravi: “Operacija nam je vrnila kakovostno življenje. Prej sem bila invalidka, nisem mogla delati, zdaj hodim, nimam inkontinence. Po dveh mesecih sem spet delala. Četudi gre za placebo efekt in bo to trajalo le nekaj let, bom ta čas normalno živela. Smo neetični, ker smo se oprijeli edine rešilne bilke? V Ljubljani so nas že odpisali.”

JASNA ARKO


Najbolj brano