Sindikat je dekanjo Vesno Mikolič pozval k odstopu

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) dekanjo koprske fakultete za humanistične vede Vesno Mikolič pozivajo k odstopu, opredelitev pričakujejo tudi od ministra in rektorja univerze. Dekanji očitajo, da grozi profesorju Dragu B. Rotarju z odpovedjo zgolj zaradi njegove kritičnosti do vodstva fakultete.

Vesna Mikolič Foto: Goran Antley
Vesna Mikolič Foto: Goran Antley

KOPER> V Svizu so v izjavi za javnost izrazili prepričanje, da je dekanjino ravnanje posledica Rotarjevih opozoril, da se na fakulteti pod pretvezo finančne krize dogajajo čistka in odpovedi pogodbe zaposlenim, ki so kritični do vodstva.

Poudarjajo, da v Sloveniji svobodo izražanja varuje ustava, kjer je zapisano tudi, da je vsem zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Dekanja Mikoličeva je po prepričanju Sviza Rotarju izdala pisno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov le zaradi njegovega pozivanja k podpisu peticije Rešimo Univerzo.

Takšno ravnanje nas vrača v čase, ko svobode izražanja ni bilo in se je z zakonom preganjalo t.i. verbalni delikt, so prepričani v Svizu, kjer kot še posebej sramotno ocenjujejo to, da se to dogaja na univerzi.

Javno opredelitev pričakujejo tudi od ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča in rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca.

V Svizu še napovedujejo, da bodo Rotarja, tudi člana sindikata, zaščitili z vsemi pravnimi sredstvi, ki jih imajo na voljo. S tem se pridružujejo vsem tistim, ki so izrekli podporo predavateljem omenjene fakultete, ki jim niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi, in vodstvo fakultete tudi že pozvali k odstopu.

STA


Najbolj brano