Fakulteta za humanistične študije letos z manj izbirnimi predmeti

Na Fakulteti za humanistične študije (FHŠ) v Kopru se bo število izbirnih predmetov v letošnjem študijskem letu z lanskih 61 zmanjšalo na 40. Za devet se bo zmanjšalo tudi število obveznih predmetov.

Dekanja Vesna Mikolič meni, da se predmetnik Fakultete za humanistične študije navkljub zmanjšanemu obsegu izbirnih vsebin  lahko primerja s sorodnimi fakultetami.
Dekanja Vesna Mikolič meni, da se predmetnik Fakultete za humanistične študije navkljub zmanjšanemu obsegu izbirnih vsebin lahko primerja s sorodnimi fakultetami. 

KOPER> Po besedah dekanje Vesne Mikolič ostaja FHŠ po obsegu izbirnosti kljub temu primerljiva z drugimi sorodnimi fakultetami. "Fluidnost sodelovanja z zunanjimi sodelavci je bila tudi v preteklosti. Letos je res nekoliko večja," je ob robu novinarske konference ob predstavitvi desete obletnice ustanovitve fakultete pojasnila Vesna Mikolič. Zmanjšanju izbirnih predmetov je po njenem botrovala ukinitev četrtih letnikov na vseh študijskih programih kot posledica uvajanja bolonjskega sistema šolanja, pa tudi neustrezno financiranje bolonjskega sistema.

FHŠ je primorana imeti “manj Bolonje”

Fakulteta za humanistične študije je sistem izbirnosti po besedah Mikoličeve v veliko večjem obsegu kot druge fakultete izvajala že pred uvedbo bolonjskega sistema. Zdaj je spričorazmer v družbi primorana imeti "manj bolonje", kot jo je imela prej, je še dodala Mikoličeva.

Pri prekinitvah delovnih razmerij je FHŠ spoštovala zakonodajo

Fakulteta v prihajajočem študijskem letu ne bo več sodelovala s 35 pedagoškimi delavci. "Obžalujemo, da je nastal vtis, da smo za prihodnje leto napovedali množično odpuščanje," je ob tem poudarila Mikoličeva. Kot je pojasnila, bo delovno razmerje izgubilo sedem pedagoških delavcev, ki že v preteklosti niso imeli polne delovne obremenitve. Od preostalih 28 jih bo 10 ostalo zaposlenih na Univerzi na Primorskem, 18 pa na drugih institucijah izven fakultete.

Po navedbah Mikoličeve so zmanjšali predvsem število zunanjih sodelavcev, ki s fakulteto niso sodelovali stalno oziroma so predvsem izvajalci izbirnih predmetov. Zmanjšanje števila zaposlenih je v nekaterih skupinah študentov fakultete sprožilo precej nasprotovanja. Na zahtevo rektorja Univerze Rada Bohinca je posebna skupina opravila pregled delovno pravnih postopkov. Ta je po besedah Mikoličeve pokazal, da je fakulteta glede prekinitev delovnega razmerja v vseh pogledih spoštovala zakonodajo.

NR


Najbolj brano